Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eklunds nya krav - i ett handskrivet brev

Anders Eklund är dömd till livstids fängelse. Foto: Polisen / POLISEN
Anders Eklund har tidigare misshandlats i fängelset. Foto: Polisen / POLISEN

Dubbelmördaren Anders Eklund, 51, vägrar ge upp kampen om pengarna som Kronofogden hämtade från hans konto.

Nu har livstidsfången skickat ett handskrivet brev till domstolen – med nya krav.

"Jag anser mig berättigad till dessa pengar eller en del av dom. Jag kräver en rättelse", skriver mannen som mördade tioåriga Engla i sin överklagan.

Anders Eklund väljer nu att fortsätta den kamp mot Kronofogden som började med att myndigheten mätte ut 28 000 kronor från den ökände livstidsfångens konto i november förra året.

Pengarna hade kommit genom ersättning från Kammarkollegiet för sveda, värk och lyte och men efter den misshandel han utsattes för på Norrtäljeanstalten.

"Så jag tycker att pengar som skall vara till vård och omsorg av skador från misshandel inte ska beslagtas", skriver livstidsfången med sin karaktäristiska handstil, när han nu väljer att dra ärendet till domstol i Skaraborgs tingsrätt.

Englas mamma: "Det här gäller ju hela hans framtid"

Han har även tidigare överklagar Kronofogdens beslut.

För Carina Höglund, mamman till tioåriga Engla som Eklund mördade i Stjärnsund 2008, var överklagan väntad.

– Det är inget konstigt med det, eller hur? Det hade varit mer konstigt om han inte hade gjort det. Det här gäller ju hela hans framtid och han kommer få slut på pengar snart, säger hon.

Får fri tandvård på fängelset

Bland annat hävdar Anders Eklund, som nu avtjänar straffet på Tidaholm, att pengarna ska användas för glasögon på grund av synnedsättning och reparera tänder som skadades under misshandeln.

– När man sitter på livstidsstraff så har man fri tandvård, säger Carina Höglund.

Kronofogden har tidigare krävt att Anders Eklund genom intyg ska styrka behovet av glasögon och tandvård.

Carina Höglund fokuserar på det juridiska i pengakonflikten och lägger ingen känslomässig värdering i Anders Eklunds agerande.

– Jag är så van vid allting runt honom så jag blir avstängd. Det enda jag känner är: "Okej. Nu ska vi se till att få det här att fungera på ett bra och rättssäkert sätt i ett brottsoffersperspektiv". Jag stänger av känslorna.

Carina Höglund tipsade Kronofogden

Expressen har tidigare kunnat berätta om hur Carina Höglund lyckades ta reda på att Eklund hade nästan 40 000 kronor på sitt klientmedelskonto och då tipsade Kronofogden.

– Det är ett detektivarbete. Jag har fått ta reda på från Kammarkollegiet hur det fungerar där, jag har fått ta reda på hur det fungerar på anstalten och tagit reda på hur det fungerar på hos Kronofogden. Det är många delar att dra i för att jag ska kunna förstå det här. Man kan tycka att det naturliga vore att det skulle plinga till hos Kronofogden när det kommer in pengar på anstaltens klientmedelskonto, säger Carina Höglund som har upplevt ett massivt stöd för sin tidsödande kamp.

– När jag lade ut en uppdatering på Facebook om det här så var det fem-sextusen som hade gått in och gillat. Människor gillar sådant som följer deras eget rättsmedvetande.

Fick köpa ny jacka – trots att han hade flera

Dubbelmördaren har en skuld till Kronofogden på 1,2 miljoner kronor varav över en halv miljon handlar om skulder till Brottsoffermyndigheten. Han betalar inte av på skadestånden till Pernilla Hellgrens, den 31-åriga kvinna som han mördade i Falun 2000, anhöriga eller till Englas anhöriga.

Och när Kronofogden slog till efter Carina Höglunds tips hade han hunnit göra av med 10 000 kronor, varav cirka hälften på en jacka under en av sina lufthålspermissioner.

Sedan tidigare har han två eller tre jackor hängande i Tidaholmsanstaltens förråd.

– Då förstår jag vart pengarna tagit vägen, sa Carina Höglund när hon fick höra om köpen.