Ekeroths närmaste
jobbade med SvP

Kent Ekeroth har ett nära samarbete med Richard Abrahamsson.
Foto: Tommy Pedersen
Richard Abrahamsson, politisk sekreterare åt Kent Ekeroth på Sverigedemokraternas riksdagskansli.
Intervjun med Stefan Jacobsson, Svenskarnas partis ledare. Bakom kameran stod Richard Abrahamsson.

SD-ledamoten Kent Ekeroths närmaste medarbetare på riksdagskansliet - partitjänstemannen Richard Abrahamsson - var kameraman när nazistiska Svenskarnas partis ledare intervjuades inför valet 2014.

Det avslöjar tidskriften Expo i sitt kommande nummer.

"Dick menar att han inte kände till vem som skulle intervjuas", skriver Ekeroth om sin politiske sekreterare.

Expo har i sitt kommande nummer granskat Dick Abrahamsson, som egentligen heter Richard i förnamn, som arbetat som politisk sekreterare åt Kent Ekeroth på Sverigedemokraternas riksdagskansli sedan förra våren.

Abrahamsson har förutom sin tjänstemannaroll agerat kameraman åt SD, bland annat när SD-ledaren Jimmie Åkesson höll sitt vårtal på Långholmen i våras. Men Expo kan nu visa att han också varit kameraman åt den högerextrema sajten Motgift.

Fler kopplingar

Inför valet 2014 spelade högerextrema Motgift in en valintervju med Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson. I intervjun angrep Jacobsson det rådande demokratiska styrelseskicket i Sverige:

– Det har blivit en form av överideologi som innehåller en väldig massa värdeord som egentligen inte har med styrelseskicket att göra, som yttrandefrihet och föreningsfrihet, saker som egentligen inte har med själva demokratin att göra, sade Jacobsson och tillade:

– Demokratin har blivit en av vår tids heliga kor.

UTFRÅGAREN: Du vill slakta den här kon, grilla den och äta upp den?

– Ja absolut, sade Jacobsson.

Bakom kameran när Jacobsson intervjuades fanns Richard Abrahamsson.

Men kopplingen till Motgift är inte enda gången som Abrahamsson arbetat för högerextremister, enligt Expo. Enligt uppgifter till Expo ska Abrahamsson också ha hjälpt den högerextrema tidningen Nya Tider med att göra webb-tv-inslag under 2014.

Abrahamsson ska också, enligt Expo, ha varit aktiv i Partiet de frias interna Facebookgrupp. Partiet de fria beskrivs av tidningen som antisemitiskt och konspirationistiskt.

Berättade inte för SD

Richard Abrahamsson skriver i ett mejl till Expressen att han inte berättade om Motgiftintervjun med Svenskarnas parti för SD när han sökte jobb hos partiet:

"Jag har inte bistått det partiet med någon tjänst, utan jag arbetade som frilansfotograf och fick förfrågan av en bekants bekant att filma en intervju. Jag visste inte vem som skulle filmas, men har oavsett detta dock aldrig vägrat utföra arbete åt någon, baserat på ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung eller sexuell läggning."

Expos granskning

Om kopplingen till Partiet de fria skriver han:

"Jag har gjort lite mediasaker åt dem när jag arbetade som frilansfotograf, men jag har aldrig varit medlem eller röstat på dem."

"Inga han sympatiserar med"

SD-ledamoten Kent Ekeroth skriver i ett mejl till Expressen:

"Dick menar att han inte kände till vem som skulle intervjuas. Vid den tiden arbetade han som frilansfotograf och tog ett uppdrag han fick. Dick är gift med en kvinna som är adopterad från Sri Lanka och höll inte med om Jakobssons åsikter."

Om samröret med de andra högerextrema aktörerna skriver Ekeroth om Richard Abrahamsson:

"Han jobbade tidigare med media så det är isåfall inte konstigt om han utfört mediauppdrag åt organisationer som sysslar just med media. Partiet de Fria är inga han sympatiserar med eller har samröre med - det är ju därför han jobbar för mig och inte för dem".

SD:s gruppledare Mattias Karlsson vill inte svara på Expressens frågor utan hänvisar till Ekeroth.

Det nya numret av Expo kommer den 19 september.


LÄS MER: Kent Ekeroth gjorde film för hatsajten Avpixlat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.