Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ekeroth stämmer SVT för upphovsrättsbrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SD-toppen Kent Ekeroth stämmer SVT för brott mot upphovsrättslagen.
Foto: Tommy Pedersen

Hans film var bevis i järnrörsskandalen runt SD.

Nu stämmer SD-toppen Kent Ekeroth SVT för brott mot upphovsrättslagen.

De tre sverigedemokraterna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling uttryckte sig grovt rasistiskt och sexistiskt mot flera personer efter en blöt utekväll i juni 2010 – där de dessutom beväpnade sig med ett järnrör från en byggnadsställning.

Expressen avslöjade skandalen i november 2012 och publicerade även en film, inspelad på Kent Ekeroths mobiltelefon, som visade hela skeendet.

Filmen har sedan dess visats i flera andra medier – både i rörlig form och som stillbild.

Men upphovsmannen Kent Ekeroth har inte gett sitt tillstånd till publiceringarna – och han väljer nu att stämma Sveriges Television för brott mot upphovsrättslagen.

Fått rätt tidigare

I stämningsansökan som lämnades in till Stockholms tingsrätt i tisdags listar han en rad tillfällen då SVT publicerat bilder och rörliga sekvenser i olika tv-program och webbartiklar.

Genom sitt juridiska ombud Staffan Teste skriver Ekeroth att SVT "trots påpekanden utan tillstånd av upphovsmannen utnyttjat Kent Ekeroths film" och "SVT har inte angivit Kent Ekeroth som upphovsman till filmen eller stillbilder ur filmen. Istället för att ange Ekeroth har SVT angett Expressen som upphovsman."

Kent Ekeroth har tidigare stämt Göteborgs-Posten, Sydsvenskan och Dagens Media för liknande publiceringar. Tingsrätten gav då SD-politikern rätt och dömde tidningarna att betala skadestånd till honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.