Kent Ekeroth. Foto: Roger Vikström
Kent Ekeroth. Foto: Roger Vikström

Ekeroth ska skatta för gåvor till Avpixlat

Publicerad

Kent Ekeroth upptaxeras med 160 000 kronor som betalats in till förmån för den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

Skatteverket bedömer att pengarna som gått till den sverigedemokratiske riksdagsledamotens bankgiro är "skattepliktiga intäkter i av dig bedriven näringsverksamhet".

Det avslöjas i skatteverkets beslut som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Kent Ekeroth (SD) är enligt skatteverket innehavare av det bankgiro som anges på sajten dit personer kan lämna ekonomiska bidrag.

"Det angivna bankgironumret innehas av dig och detta är likaledes kopplat till ett bankkonto som innehas av dig", skriver myndigheten i beslutet från den 11 juni i år.

Under 2011 gjordes inbetalningar på totalt 226 540 kronor. Enligt skatteverket är drygt 160 000 kronor av dem skattepliktiga och upptaxerar därför Ekeroth för näringsverksamhet. Avdrag har beviljats för löne- och serverkostnader, enligt Siren.

Kent Ekeroth har uppgett att han inte haft någon del i arbetet med sajten och att han inte ingår i den grupp som driver dem. Han har lånat ut sitt bankgironummer för att personerna bakom ska kunna förbli anonyma.

Skatteverket konstaterar att det inte finns någon ideell förening eller juridisk person bakom och anser därför att riksdagsledamoten är ansvarig för näringsverksamheten.

När Expressen.se kontaktar Kent Ekeroth ber han att få frågor mejlade till sig. Men han vill inte ge något utförligare svar än: "Inget har ändrats från tidigare. Vad som händer i framtiden får vi väl se."

Expressen.se har tidigare skrivit om den främlingsfientliga sajten Avpixlat och om hur SD-trogna ligger bakom sajten och propagerar för SD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag