Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ekeroth ska ha tätare koppling till Avpixlat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroths koppling till främlingsfientliga sajten Avpixlat kan vara tätare än vad som tidigare har varit känt.

Enligt  Aftonbladet ska Kent Ekeroth ha skickat mejl till redaktionsmedlemmar på sajten med uppmaningar om hur arbetet ska skötas.

Ekeroth förnekar själv att han styr över Avpixlats innehåll.

– Jag hjälper dem med pengar och sedan har jag kontakt med redaktionen när de ska ha hjälp med anonymitetsaspekten, säger han till TT.

SD-mannen Kent Ekeroth, som tvingades lämna sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson i partiet i november förra året efter Expressens  avslöjande om järnrörsskandalen, har sedan lång tid haft samröre med den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

Redan när sajten lanserades 2011 sa Kent Ekeroth till Sveriges Radio att det var "hans eget initiativ och projekt".

Nyligen upptaxerades han av skatteverket med 160 000 kronor som betalats in till förmån för sajten. Kent Ekeroth är innehavare av det bankgiro som anges på sajten dit personer kan lämna ekonomiska bidrag, enligt skatteverkets beslut. Kent Ekeroth har själv uppgett att han inte haft någon del i arbetet med sajten och att han inte ingår i den grupp som driver den. Han har påstått att han lånat ut sitt bankgironummer för att personer som vill skänka pengar ska kunna förbli anonyma.

Ska ha mejlat uppmaningar

Aftonbladet  skriver i dag att SD-mannen haft en närmare koppling till det redaktionella arbetet på Avpixlat än vad han själv tidigare har medgett. Tidningen hänvisar till mejl som Ekeroth ska ha skickat till redaktionsmedlemmar på sajten. Där ska han bland annat ha skrivit:

"Vi MÅSTE verkl se till att kunna nå varandra, samt starta tidigare på eftermiddagen. Seriöst...".

Han ska också vid tillfälle ha sänt uppmaningar till redaktionen, enligt Aftonbladet.

"Kom igen nu - gör sidan intressant och levande. Just nu ser det dött ut", ska Ekeroth ha skrivit i ett mejl enligt Aftonbladet.

Ekeroth fortsätter förneka

Ekeroth fortsätter dock att förneka att han har med det redaktionella arbetet att göra.

– Jag är inte en del av redaktionen men har mycket goda kontakter med Avpixlat, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Expressen har tidigare skrivit om Sverigedemokraternas nära koppling till den främlingsfientliga sajten.

Kommenterar i bloggen

Kent Ekeroth kommenterar själv uppgifterna i ett inlägg som han publicerar på sin blogg.

"Allt som har blivit skrivet på Avpixlat har såklart inte varit bra (vilket kan sägas om precis alla tidningar i Sverige). Jag hoppas Avpixlat kan ta steget upp och bli bättre på alla plan. För att ny media behövs råder det inga tvivel om", skriver han.

I en intervju med TT vidmakthåller Ekeroth utvecklar han sitt resonemang om att han inte är inblandad i redaktionens arbete med sidan.

– De mejlen är uppmaningar att göra saker eller när jag behöver få tag på dem. För att vara del av redaktionen måste man rimligen också kunna styra vad som publiceras där. Jag har inte inloggning, jag kan inte moderera vare sig inlägg eller kommentarer. Jag är inte en del av redaktionen. Sedan har jag kontakter med dem och man har åsikter precis som alla andra och dem framför jag också, för att göra sajten bättre och för att säga till dem när jag tycker att de gör övertramp, säger han till TT.

Han anser inte att uppmaningarna i mejlen som han enligt Aftonbladet ska ha skickat ska uppfattas som order - utan som nyhetstips.

– Avpixlat baseras på nyhetstips från folk som mejlar in eller skickar in på newsdesken som de sedan lägger upp. Jag kan också komma med sådana tips så klart, Men i slutändan är det de som väljer om de ska lägga upp dem eller inte, säger Ekeroth till TT.

"Inget som motsäger det han sagt tidigare"

Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna ställer sig bakom sin partikollega.

– Det som framgår där är att han helt enkelt kontaktar redaktionen för att förbättra sidan. Det finns inget som motsäger det han sagt tidigare, att han inte styr sidan.

– Jag vet inte varifrån de här citaten kommer, eller om de är äkta. Jag har inte möjlighet att kontrollera det, säger Kinnunen.

Det mejl, där Ekeroth skriver att "vi" måste starta tidigare på dagen till redaktionsmedlem är inte heller något som ska tyda på en koppling till Avpixlat, enligt Kinnunen.

– Jag har ingen aning om vad det betyder, det måste du fråga Kent Ekeroth. Jag kan bara svara för partiets förhållande till den hemsidan och det existerar inget förhållande.

Har han varit med och drivit redaktionellt arbete för den här sajten?

– Jag kan bara hänvisa till det som han har sagt tidigare. Skulle han sitta i ledningen skulle han inte vara missnöjd med allt de gör.

Man kan väl vara missnöjd på kollegor?

– Ja, men om han styrde över en sida skulle han inte behöva be dem ändra sina arbetsmetoder. Han låter som vilken missnöjd läsare som helst.

Partiledaren Jimmie Åkesson har tidigare sagt att det råder nolltolerans mot rasism i partiet.

Till Expressen.se sa partiledaren i slutet av förra året att hans medarbetare måste dela partiets grundläggande värderingar.

– De ska dela våra grundläggande värderingar, annars är man naturligtvis inte välkommen i partiet. Gör man inte det får man hitta ett annat parti om man nu tvunget måste vara politiskt aktiv. Känner man att man inte kan acceptera våra värderingar så tycker vi att det är det lika bra att man lämnar frivilligt så slipper vi hantera det, sa Åkesson.

Ekeroths koppling till sidan och att han varit en av de personer som bidragit till att Avpixlats verksamhet är inte skäl nog för en uteslutning enligt nolltoleransen, enligt Martin Kinnunen.

– Om man ska tala om vår nolltolerans är det något han ska ha gett upphov för rent konkret som ska ha med vår nolltolerans att göra i det här fallet. Jag kan inte hitta någonting. Efter att ha upplåtit ett bankkonto kan inte han göra sig skyldig till alla texter, bilder och videoklipp som publicerats på den här domänen.

Expressen.se söker Kent Ekeroth.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.