Kent Ekeroth: Att jobba för SD och Samhällsnytt är ”lite samma grej”

Före detta SD-politikern Kent Ekeroth säger att Samhällsnytt har flera anställda – men de är inte registrerade som arbetsgivare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Kents tvillingbror Ted Ekeroth var med och startade Föreningen för Sverigevänliga intressen som driver Samhällsnytt.
Foto: SVEN LINDWALL
Målet med föreningen bakom Samhällsnytt är att ”upplysa allmänheten om svenskfientlighet”, enligt föreningens stadgar.

Samhällsnytts starka SD-kopplingar har tidigare fått grävas fram – men nu är det något alternativsajten stoltserar med, rapporterar Medierna i P1. 

Kent Ekeroth, tidigare rättspolitisk talesperson, säger nu att det är ”lite samma grej” att jobba för Samhällsnytt som för SD.

Att Kent Ekeroth låg bakom sajten Avpixlat, som senare döptes om till Samhällsnytt, kunde Expressen berätta i en granskning år 2017. 

Då hävdade Ekeroth att han inte stod bakom sajten, men tre år senare låter det annorlunda, och berättar stolt att han sitter i styrelsen för ”Föreningen för sverigevänliga intressen” som driver Samhällsnytt.

Till Medierna i P1 säger Kent Ekeroth att ”det är lite samma grej” att jobba för Sverigedemokraterna som för Samhällsnytt.

– Alternativ media har till exempel hjälpt in SD i riksdagen en gång tiden och hjälper fortfarande SD, säger Kent Ekeroth.

Till Expressen säker Kent Ekeroth att några kopplingar mellan SD och Samhällsnytt inte finns, ”om man inte räknar mig så att säga. Sajten är helt fristående från SD och vi granskar även dem vid behov.”

”Förnekar inte längre kopplingen”

Journalisten Josephine Freje Simonsson, som granskar alternativmedier i en serie för Medierna i P1, säger att hon reagerade på att personerna bakom sajten öppet talar om kopplingarna till SD.

– Tidigare har de förnekat kopplingen till SD, och nu när jag pratar med de som driver sajten så säger de det rakt ut själva också, säger hon.

– Det finns en tydlig koppling. Innan har man fått bilden av att detta ska förnekas och det blir nästan lite löjligt när man ser vilka som har startat föreningen. 

Ska ”upplysa allmänheten om svenskfientlighet”

Kent Ekeroth startade år 2013 ”Föreningen för sverigevänliga intressen” tillsammans med sin bror Ted och Mrutyuanjai Mishra, båda tidigare SD-politiker som nu har lämnat partiet.

Medierna i P1 har fått fram dess stadgar, där syftet med föreningen beskrivs som att ”upplysa allmänheten om svenskfientlighet genom opinionsbildning” och ”studera och kartlägga antidemokratiska, vänsterextrema och svenskfientliga tendenser i samhället.”

Föreningens styrelse består av en ledamot: Kent Ekeroth.

Andra prominenta Sverigedemokrater figurerade också början: partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt, samt Jonas Rydfors, senare stabschef, vidimerade protokollet för föreningens första möte, vilket Dagens Nyheter avslöjade i en tidigare granskning.

SD:s presschef Henrik Gustafsson säger i en skriftlig kommentar till Expressen att Sjöstedt och Rydfors endast signerade dokumentet av ”logistiska skäl då de befann sig i närheten när signering genomfördes”.

I dagsläget är föreningens adress C/O ett företag som drivs av Jan Holgersson, kommunfullmäktigeledamot för SD i Sollentuna.

Henrik Gustafsson tar starkt avstånd från alla kopplingar mellan SD och Samnytt:

– Partiet har ingen komplimang till Samnytt, vare sig nu eller tidigare. Att enskilda samhällspolitiska frågor kan sammanfalla skapar i sig inte samarbete eller koppling på något sätt.

Behöver inte redovisa 

Hur många medlemmar föreningen har i dag är inte känt.

Medlemsavgiften är en krona, och enligt stadgarna ska föreningens styrelse bestå av en ledamot: Kent Ekeroth. 

Samhällsnytt har enligt Kent Ekeroth ”fyra-fem” anställda, men betalar ingen arbetsgivaravgift och är inte registrerade som arbetsgivare hos Skatteverket.

Eftersom ”Föreningen för sverigevänliga intressen” är ideell så behöver de inte redovisa var inkomsterna kommer ifrån eller hur de används.

– Inkomster vill många ha reda på, men det ser jag inte någon anledning att gå in på, säger Kent Ekeroth till Medierna i P1.

Se hur SD-politiker donerar till högerextrema grupper i EU:

Här är svenskarna som donerar till högerextrema grupper i EU

Expressen söker SD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.