Kent Ekeroth syns längst bak på bilderna från kön.Kent Ekeroth syns längst bak på bilderna från kön.
Kent Ekeroth syns längst bak på bilderna från kön.
När Kent Ekeroth nekas inträde blir han arg.När Kent Ekeroth nekas inträde blir han arg.
När Kent Ekeroth nekas inträde blir han arg.
"Han var märkbart berusad", säger Solidaritets driftchef."Han var märkbart berusad", säger Solidaritets driftchef.
"Han var märkbart berusad", säger Solidaritets driftchef.
Ekeroth går först iväg ur kön, men vänder sig sedan om och hamnar i bråk.Ekeroth går först iväg ur kön, men vänder sig sedan om och hamnar i bråk.
Ekeroth går först iväg ur kön, men vänder sig sedan om och hamnar i bråk.
SD-toppen är nu polisanmäld för misshandeln.SD-toppen är nu polisanmäld för misshandeln.
SD-toppen är nu polisanmäld för misshandeln.
Enligt uppgifter har Kent Ekeroth misshandlat en man i krogkö. Foto: Sven LindwallEnligt uppgifter har Kent Ekeroth misshandlat en man i krogkö. Foto: Sven Lindwall
Enligt uppgifter har Kent Ekeroth misshandlat en man i krogkö. Foto: Sven Lindwall
"Det är oklart vad som har hänt i detalj", säger Jimmie Åkesson om händelsen. Foto: Vilhelm Stokstad/Tt / TT NYHETSBYRÅN"Det är oklart vad som har hänt i detalj", säger Jimmie Åkesson om händelsen. Foto: Vilhelm Stokstad/Tt / TT NYHETSBYRÅN
"Det är oklart vad som har hänt i detalj", säger Jimmie Åkesson om händelsen. Foto: Vilhelm Stokstad/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Ekeroth befann sig på Stureplan i Stockholm när han nekades att komma in på en krog. Foto: Veronika Ljung-NielsenEkeroth befann sig på Stureplan i Stockholm när han nekades att komma in på en krog. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Ekeroth befann sig på Stureplan i Stockholm när han nekades att komma in på en krog.

 Foto: Veronika Ljung-Nielsen
SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth. Foto: Sven LindwallSD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth. Foto: Sven Lindwall
SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth. Foto: Sven Lindwall

Ekeroth polisanmäld för misshandel i kö

Publicerad

Ekeroth hamnade i bråk efter att ha nekats inträde på en nattklubb på Stureplan – då ska han ha slagit en annan person.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har beordrat Kent Ekeroth att ta en timeout, efter den senaste skandalen.

Själv säger Ekeroth att situationen var obehaglig – och att han försvarade sig reflexmässigt.

– Det var ingen som rörde honom, säger 20-åringen som blev örfilad av Ekeroth.

Här är övervakningsbilderna som visar när riksdagsmannen hamnar i bråket.

Det var 02.25 natten mot torsdag som riksdagsledamoten Kent Ekeroth, SD, befann sig i kön till nattklubben Solidaritet vid Stureplan i centrala Stockholm. Han ville ha ett bord, men nekades att komma in.

– Han blev nekad för att han var märkbart berusad och vi sa som det var. Vi kan inte säkerställa hans säkerhet. Han fäller en nedlåtande kommentar till entrévärden att vi minsann kommer få veta i sinom tid att vi har gjort fel, säger Peter Ohlsson.

Krogen: Kan inte garantera Ekeroths säkerhet

Han förklarar att han har rätt att neka gäster som han inte vill ha på sin nattklubb, att han måste tänka på sina gästers och anställdas säkerhet.

– Det är på grund av sådana här händelser som vi inte släppte in honom från början, säger driftchefen.

Övervakningsfilmen visar hur Kent Ekeroth efter flera minuter går ur kön, men sedan vänder sig snabbt och hamnar i bråk med en gäst som stått bakom i kön. Expressen har pratat med gästen, en 20-årig man, och hans två vänner som stod med honom i kön.

– Jag sa till Kent Ekeroth en kommentar om hans järnrörsgrej, typ “kul med järnrör” varpå han slår mig i ansiktet, säger 20-åringen.

Det är de enda orden som sägs till Kent Ekeroth, hävdar han och vännerna och hänvisar till att alla vittnen på plats borde kunna intyga detta.

"Jag är chockad"

Vi sitter hemma hos 20-åringen. Han är märkbart omtumlad och ska just till läkaren för att dokumentera misshandeln.

– Jag blir svullen och det bultar fortfarande i dag. Jag är chockad, säger 20-åringen.

Två andra vänner som fanns i kön hävdar att ingen person slog mot Kent Ekeroth. Riksdagsmannen hävdar själv att han blev slagen i ansiktet.

– Ingen har slagit honom. Han ljuger, säger vittnena.

"Det var så många vittnen"

Andra personer som var på plats utanför nattklubben hävdar också att inga slag utdelades mot Kenth Ekeroth. Efter bråket tog en livvakt hand om Kent Ekeroth, medan en andra livvakt kom fram till 20-åringen.

– Det var så många vittnen, en hel kö av människor. En av hans livvakter kom fram till mig, medan den andra gick till Kent, och sa själv att ”vi vet att det var Kent som gjorde fel”, säger 20-åringen.

Hans vän som var på plats berättar:

– I anmälan sa Kent Ekeroth att jag slog honom och att han har slagit mig. Då sa jag till polisen: Nej, han slog min kompis. Kent Ekeroth var helt virrig, berättar vittnet.

Personal på nattklubben har berättat att Kent Ekeroth är på väg från kön när någon säger en kommentar. Då vänder riksdagsmannen om och örfilar personen i kön.

Vem ger vem en örfil?

– Kent Ekeroth ger en gäst som står och köar bakom honom en ordentlig örfil, säger Peter Ohlsson.

Ekeroths egna ord: "Det gör mig ledsen"

I ett sms till Expressen skriver Kent Ekeroth att han blev utsatt för en obehaglig situation och att han försvarade sig reflexmässigt.

Han vill att hans kommentar publiceras i sin helhet – eller inte alls.

Så här skriver han:

"Jag hade sällskap av två SÄPO-vakter som var upptagna med att omhänderta en okänd man som försökt attackerat mig. Då blev jag plötsligt oprovocerat slagen i ansiktet av ytterligare en okänd man. Situationen var utsatt och det hela var mycket obehagligt. Jag försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil tillbaka. Det blev lite distans mellan honom och mig och bråket avvärjdes. Efteråt kom polisen och verkade omhänderta flera av de som legat bakom angreppet mot mig.

Hot och våld mot politiker blir allt vanligare. Själv har jag tappat räkningen på hur många gånger jag blivit angripen för min politiska uppfattning. Bara för en dryg månad sedan blev jag påhoppad när jag lämnade riksdagen. Det gör mig ledsen. Varför vill man skada någon för att man inte håller med om en åsikt?"

SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth.Foto: Sven Lindwall

Polisen bekräftar misshandelsanmälan – och motanmälan

Polisen bekräftar att en anmälan om misshandel i centrala Stockholm kom in under natten.

– Det finns en anmälan om misshandel och en motanmälan. Det är inte ovanligt att man har olika uppfattning om vad som har hänt. En person säger en sak, en annan säger något annat, säger Lars Byström, presstalesperson på polisen i Stockholm.

 

LÄS MER: Ekeroth inblandad i ännu ett krogbråk

 

Han säger att händelsen kommer att utredas som vanligt.

Lars Byström är förtegen om vad som har hänt:

– Det är väldigt tidigt att säga. Nu kommer det här utredas, man håller förhör och finns det vittnen pratar man med dem. Så det är för tidigt att ha någon uppfattning om det egentliga händelseförloppet nu.

Säpo leder utredningen

Säpo har tagit över utredningen.

– Vi känner till att det har skett en incident rörande en skyddsperson, Säkerhetspolisens personal var på plats och vidtog skyddsåtgärder. Men av säkerhetsskäl går vi inte in på vilka skyddsåtgärder, säger Simon Bynert vid Säpos presstjänst.

Ekeroth i bråk tidigare

Säpo har nu tagit över utredningen om bråket på Stureplan.Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Kent Ekeroth sitter i riksdagen för SD:s räkning sedan 2010.

Han har även tidigare varit inblandad i bråk. Bland annat var han en av tre sverigedemokrater som 2012 var inblandad i den så kallade järnrörsskandalen som avslöjades av Expressen.

Förra sommaren kastades Ekeroth ut från kändiskrogen Riche i centrala Stockholm och sommaren dessförinnan var han inblandad i ett krogbråk i Halmstad.

SD-ledaren Kent Ekeroth har beordrats att ta en timeout från justitieutskottet och rollen som SD:s rättspolitiske talesperson, efter händelserna.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag