Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ekeroth kräver DN på pengar för järnrörsfilm

Kent Ekeroth, SD. Foto: Sven Lindwall

Riksdagsmannen Kent Ekeroth, SD, kräver närmare 70 000 kronor av Dagens Nyheter för att de publicerade bilder från "järnrörsfilmen".

Ekeroth hotar att stämma tidningen för att de enligt honom har gjort intrång i hans upphovsrätt om de inte betalar, skriver Dagens Nyheter.

Kent Ekeroth var den som filmade den numera rikskända "järnrörsfilmen" som Expressen kunde publicera förra året.

Dagens Nyheter publicerade, liksom flera andra medier, bilder från filmen. Nu har tidningen fått en faktura från Kent Ekeroth på närmare 70 000 kronor.

Ekeroth menar att han äger upphovsrätten för filmen - som visade honom tillsammans med partikollegorna Erik Almqvist och Christian Westling under en kväll i Stockholm när de utryckte verbala kränkningar och beväpnade sig med järnrör - tillhör honom och att Dagens Nyheter publicerat bilder utan tillstånd.

"Stor politisk händelse"

Dagens Nyheter bestrider fakturan.

– Vår bedömning är att yttrandefrihetens intresse i detta speciella fall är så starkt, att det finns rättslig grund för att avvisa det ekonomiska kravet från Kent Ekeroth. Dagens Nyheter har därför bestridit fakturan, säger tidningens chefredaktör Peter Wolodarski till DN och fortsätter:

– Järnrörsavslöjandet var en stor politisk händelse som visade att ledande sverigedemokrater betett sig aggressivt i Stockholmsnatten och använt ett rasistiskt språkbruk. Efteråt förnekades händelsen. Men SD:s rättspolitiska talesman Kent Ekeroths film, som inte var avsedd för offentligheten, dokumenterade det inträffade och tvingade fram politiska avgångar.

"Upphovsrättslagen är solklar"

Ekeroth hänvisar frågor till sitt ombud Staffan Teste som säger till DN att de planerar att stämma tidningen om de inte betalar.

– Upphovsrättslagen är solklar i det här fallet och jag är övertygad om att vi skulle få rätt i rätten, säger Staffan Teste till DN.

Expressen, som först publicerade "järnrörsfilmen", har inte tagit emot någon faktura från SD-riksdagsmannen.

– Men om vi får en faktura kommer vi förstås att besvara den med ett lämpligt besked, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!