Ekeroth kastades ut - Säpo anmäler krogen

Säpo har nu lämnat in en anmälan mot krogen Nosh and Chow efter att Kent Ekeroth och hans sällskap tvingats lämna under fredagsnatten.

– Säpo har upprättat en anmälan om misstanke om olaga diskriminering med anledning av fredagens händelse, säger Mark Vadasz, kommunikationschef vid säkerhetspolisen.

Kent Ekeroth skriver nu själv på sin blogg att han kommer att anmäla restaurangen för förtal.

Expressen har varit i kontakt med Nosh and Chow som ”är förvånade över polisanmälan men har inga mer kommentarer i nuläget”.

Ärendet lämnades under helgen in till åklagare som nu ska ta ställning till om det går vidare till utredning.

– Det har upprättats en anmälan om olaga diskriminering och det är inskickat till åklagare, det är en händelse för åklagare, bekräftar Mark Vadasz.

Nu tänker även Kent Ekeroth själv anmäla restaurangen.

"Jag kommer anmäla Nosh & Chow för förtal", skriver han på sin blogg.

– Om de ber om ursäkt släpper jag det, annars kommer jag att anmäla dem för förtal, säger Kent Ekeroth till TT.

För TT förnekar han också uppgifterna från restaurangen att han slängde ett glas i golvet:

– När jag gick ut hade jag ett glas i handen och ställde ner det på ett trappsteg på vägen ut.

Orsaken är den händelse som inträffade natten till lördag, då riksdagsledamoten Kent Ekeroth, SD, fördes ut av vakter efter ett krogbesök..

"Pratade inte med någon"

Anledningen var enligt restaurangchefen Daniel Pramberg att Ekeroth uttryckt sig kränkande mot en kvinna i lokalen. Något som SD-toppen själv hävdar är en lögn.

"Jag blev alltså ombedd att gå på grund av att jag var SD:are kort och gott. Jag pratade inte med någon annan på stället förutom värden som kom fram och de jag var i sällskap med", skrev Ekeroth i ett mejl till Expressen.se.

Närvarande under hela händelsen var Kent Ekeroths säkerhetsvakter. Och nu har Säpo lämnat in en anmälan om olaga diskriminering av Ekeroth.

– Jag känner till att det är inlämnat till åklagare, och de tar ställning till vidare utredning, säger Mark Vadesz.

Hur har Säpos vakter uppfattat det som hände?

– Vi kommenterar aldrig någonting som rör våra skyddspersoner.

Är denna anmälan alltså inlämnad mot Nosh and Chow?

– Det går inte riktigt till så, utan det upprättas en anmälan om att detta har skett. Sedan är det upp till åklagaren att bedöma om ett brott föreligger eller inte.

"I efterhand"

Kent Ekeroth skriver i ett sms till Expressen:

"Enda jag vet är att säpo upprättade anmälan mot N&C (Nosh and Chow, red. anm) för att de uppfattade att restaurangen diskriminerade mig, dvs. felaktigt "slängde ut" mig/oss från restaurangen."

Han fortsätter:

"Jag fick reda på anmälningen i efterhand, dvs det var inget initiativ från mig utan fr Säpo själva".

Kammaråklagare Ronnie Jacobsson tog emot anmälan från Säpo på lördagsförmiddagen.

– Då upprättade man anmälan på olaga diskriminering, säger Jacobsson.

Vad baseras den anmälan på?

– Jag kan inte säga exakt om vad det var vad han själv har sagt och om det eventuellt var vad livvakterna har berättat. Men det var tillräckligt för att upprätta en anmälan.

Finns det skäl att tro att det rör sig om olaga diskriminering?

– Det är för tidigt att ställning till egentligen, sedvanligt förhör ska hållas för att bedöma om det finns anledning att fullfölja det.

Ronnie Jacobsson kan inte gå in i detalj på vad som har uppgetts i anmälan, men berättar att det man beslutade att inleda en förundersökning.

– Förmodligen börjar man med att hålla ett målsägandeförhör med Ekeroth, de han var i sällskap och Säpos livvakter. Sedan får man bedöma vad som har sagts och vad som har skett och så får man ta ställning till om man ska delge någon misstanke, beroende på vad som kommer fram i de här förhören, säger han.

Expressen.se söker företrädare för Nosh and Chow.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.