Ekeroth kastades ut - Säpo anmäler krogen

Publicerad

Säpo har nu lämnat in en anmälan mot krogen Nosh and Chow efter att Kent Ekeroth och hans sällskap tvingats lämna under fredagsnatten.

– Säpo har upprättat en anmälan om misstanke om olaga diskriminering med anledning av fredagens händelse, säger Mark Vadasz, kommunikationschef vid säkerhetspolisen.

Kent Ekeroth skriver nu själv på sin blogg att han kommer att anmäla restaurangen för förtal.

Expressen har varit i kontakt med Nosh and Chow som ”är förvånade över polisanmälan men har inga mer kommentarer i nuläget”.

Ärendet lämnades under helgen in till åklagare som nu ska ta ställning till om det går vidare till utredning.

– Det har upprättats en anmälan om olaga diskriminering och det är inskickat till åklagare, det är en händelse för åklagare, bekräftar Mark Vadasz.

Nu tänker även Kent Ekeroth själv anmäla restaurangen.

"Jag kommer anmäla Nosh & Chow för förtal", skriver han på sin blogg.

– Om de ber om ursäkt släpper jag det, annars kommer jag att anmäla dem för förtal, säger Kent Ekeroth till TT.

För TT förnekar han också uppgifterna från restaurangen att han slängde ett glas i golvet:

– När jag gick ut hade jag ett glas i handen och ställde ner det på ett trappsteg på vägen ut.

Orsaken är den händelse som inträffade natten till lördag, då riksdagsledamoten Kent Ekeroth, SD, fördes ut av vakter efter ett krogbesök..

"Pratade inte med någon"

Anledningen var enligt restaurangchefen Daniel Pramberg att Ekeroth uttryckt sig kränkande mot en kvinna i lokalen. Något som SD-toppen själv hävdar är en lögn.

"Jag blev alltså ombedd att gå på grund av att jag var SD:are kort och gott. Jag pratade inte med någon annan på stället förutom värden som kom fram och de jag var i sällskap med", skrev Ekeroth i ett mejl till Expressen.se.

Närvarande under hela händelsen var Kent Ekeroths säkerhetsvakter. Och nu har Säpo lämnat in en anmälan om olaga diskriminering av Ekeroth.

– Jag känner till att det är inlämnat till åklagare, och de tar ställning till vidare utredning, säger Mark Vadesz.

Hur har Säpos vakter uppfattat det som hände?

– Vi kommenterar aldrig någonting som rör våra skyddspersoner.

Är denna anmälan alltså inlämnad mot Nosh and Chow?

– Det går inte riktigt till så, utan det upprättas en anmälan om att detta har skett. Sedan är det upp till åklagaren att bedöma om ett brott föreligger eller inte.

"I efterhand"

Kent Ekeroth skriver i ett sms till Expressen:

"Enda jag vet är att säpo upprättade anmälan mot N&C (Nosh and Chow, red. anm) för att de uppfattade att restaurangen diskriminerade mig, dvs. felaktigt "slängde ut" mig/oss från restaurangen."

Han fortsätter:

"Jag fick reda på anmälningen i efterhand, dvs det var inget initiativ från mig utan fr Säpo själva".

Kammaråklagare Ronnie Jacobsson tog emot anmälan från Säpo på lördagsförmiddagen.

– Då upprättade man anmälan på olaga diskriminering, säger Jacobsson.

Vad baseras den anmälan på?

– Jag kan inte säga exakt om vad det var vad han själv har sagt och om det eventuellt var vad livvakterna har berättat. Men det var tillräckligt för att upprätta en anmälan.

Finns det skäl att tro att det rör sig om olaga diskriminering?

– Det är för tidigt att ställning till egentligen, sedvanligt förhör ska hållas för att bedöma om det finns anledning att fullfölja det.

Ronnie Jacobsson kan inte gå in i detalj på vad som har uppgetts i anmälan, men berättar att det man beslutade att inleda en förundersökning.

– Förmodligen börjar man med att hålla ett målsägandeförhör med Ekeroth, de han var i sällskap och Säpos livvakter. Sedan får man bedöma vad som har sagts och vad som har skett och så får man ta ställning till om man ska delge någon misstanke, beroende på vad som kommer fram i de här förhören, säger han.

Expressen.se söker företrädare för Nosh and Chow.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag