Värvas? Nystartade sajten Nyheteridag.se försöker värva Kent Ekeroth - som filmrecensent. Foto: Sven Lindwall
Värvas? Nystartade sajten Nyheteridag.se försöker värva Kent Ekeroth - som filmrecensent. Foto: Sven Lindwall

Ekeroth kan värvas av en nystartad sajt

Publicerad

Sverigedemokraten Kent Ekeroth kan ha en ny bisyssla på gång.

Nystartade sajten Nyheteridag.se försöker värva honom – som filmrecensent.

– Jag har ställt frågan till Ekeroth, säger förre sverigedemokraten Chang Frick, som ligger bakom sajten.

Frick är tidigare känd i mediekretsar sedan han filmade tårtattacken mot Jimmie Åkesson.

Sajten nyheteridag.se har varit i gång en kort tid.

Bolaget bakom sajten är bara några månader gammalt och har tidigare sålt material till bland annat TT, TV4 och Russia Today, enligt Chang Frick, som tidigare var medlem i Sverigedemokraterna.

"Ingen politisk linje"

Han säger att sajten inte har någon politisk linje.

- Vi har ingen uttalad politisk linje. Jag är inte medlem i något. Men jag har ingångar i SD och tänker förstås scoopa på dem. Vi ägs av ett aktiebolag som ägs av Jakob Bergman, säger Chang Frick.

"Ställt frågan"

Bergman är medlem i Piratpartiet.

Chang Frick vill att SD:s riksdagsman Kent Ekeroth ska skriva filmrecensioner på saten och berättar att han har varit i kontakt med Ekeroth.

- Jag har ställt frågan till Ekeroth, det är möjligt att det blir av. Det hade garanterat dragit trafik. Men vi har inte fått svar ännu. Det får vi kolla längre fram, säger Chang Frick.

Andra påtänkta medarbetare enligt Frick är bland andra Anna Troberg från Piratpartiet som är tänkt ska skriva på opinionssidorna.

Uppgifter som Piratpartiets ordförande Anna Troberg tillbakavisar bestämt:

– Jag visste inte ens om att sajten fanns, och det är ingen som har kontaktat mig därifrån.

– De har inte frågat mig, och även om de hade frågat så hade jag sagt nej. Jag lånar inte ut mitt namn till sajter eller tidningar som inte delar mina grundläggande värderingar; om att alla människor är lika mycket värda oavsett var man kommer från, vem man ligger med eller hur gammal man är. Det kan jag inte kompromissa med, säger hon.

Lik Nyheter24

Chang Frick säger att sajten är tänkt att vara lik Nyheter24 och att de som skriver på redaktionell plats ska göra det med journalistisk och objektiv inriktning.

- Jag och Jakob har gjort reklamfilmer åt företag och organisationer. Där har SD varit en kund vid några tillfällen. Inga stora jobb, men likväl. Det är möjligt att vi producerar något mer till SD i framtiden, men det beror förstås på så att det inte krockar med vår nyhetssida. Vi värderar nyhetssidan före SD som kund i det fall det skulle stå en konflikt däremellan, säger Chang Frick.

Expressen har sökt Kent Ekeroth för en kommentar.

 

EXPRESSEN.SE RÄTTAR: Fel om Ekeroth. I en artikel 31 januari skrev vi om att en nystartad filmsajt vill engagera SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth som recensent.

I en faktaruta uppgavs att Ekeroth - på den omtalade "järnrörsfilmen" från 2010 - kallade en kvinna för "hora". Den uppgiften är felaktig. Den som på filmen sa "Skit i den här lilla horan! Skit i henne!" var Ekeroths följeslagare, f d SD-riksdagsledamoten Erik Almqvist.
Expressen beklagar förväxlingen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag