Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekeroth JO-anmäler Migrationsverket

Kent Ekeroth.Foto: Cornelia Nordström

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth, SD, anser att Migrationsverket bryter mot lagen.

Nu JO-anmäler han myndigheten - på grund av att syrier får permanenta uppehållstillstånd.

– De har tagit makten från politikerna om invandringspolitiken, säger Kent Ekeroth.

– Det vittnar väl lite om att han inte är riktigt påläst, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Det var i fredags som Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth skickade in en anmälan mot Migrationsverket till justitieombudsmannen. Anledningen är att han anser att myndigheten fattar beslut som sträcker sig över dess befogenhet - och syftar då främst på beskedet från 2013 att alla syrier får permanent uppehållstillstånd.

"Anmälan rör Migrationsverkets hantering av de senaste årens myndighetsbeslut rörande beslut om att ge alla syrier permanent uppehållstillstånd samt att man de facto infört samma regler för eritreaner där samtliga som sökte" skriver Kent Ekeroth.

När Expressen når honom på telefon utvecklar han resonemanget:

– Migrationsverket tar inte sitt ansvar, de reglerar invandringspolitiken själva och tar inte hänsyn till vad riksdagen beslutar om budgeten utan kräver hela tiden mer pengar.

Han fortsätter:

– De har tagit makten från politikerna om invandringspolitiken och det kan rimligen inte vara okej så jag vill ha det testat.

"Vi följer lagen"

Men på Migrationsverket ifrågasätter man SD-toppens åsikter, och förklarar att deras agerande har fullt stöd av lagen.

Myndigheten hänvisar till utlänningslagen som antogs 2005 av en enig riksdag och som slår fast att om en konflikt inte är att betrakta som övergående, utan det finns skäl att anta att den kommer pågå under en längre tid så ska huvudregeln vara permanent uppehållstillstånd.

– Så vi här ligger helt i linje med lagstiftningens intentioner. Jag tror inte det finns någon annan än möjligtvis Kent Ekeroth som tolkar lagstiftningen på annat sätt i dagsläget, säger Fredrik Bengtsson.

Kent Ekeroth anser dock inte att personer från Syrien automatiskt ska ha rätt att få permanent uppehållstillstånd, trots det pågående kriget i området och de senaste dagarna fokus på den ohållbara situation som många flyktingar befinner sig i.

– Verkligen inte. Varför skulle de ha det? Vi ska inte ge uppehållstillstånd till alla världens människor som söker sig hit för att kunna leva på den framgång som svenskar har slitit ihop i Sverige - det är inte okej, säger han.

Har skickat anmälan själv

Kent Ekeroth medger samtidigt att han inte har diskuterat anmälan med sina partikolleger.

– Jag står bakom den, det är jag som skickat in den på egen hand, säger han.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge säger att han känner till anmälan men vill inte kommentera den ytterligare innan han pratat med Kent Ekeroth själv.

– Ja jag har hört talas om anmälan men jag känner inte till några detaljer i den, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.

Är det något som Sverigedemokraterna ställer sig bakom?

– Jag måste ta det med Kent först för att se vad det är som föranleder detta.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, har avböjt att kommentera anmälan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.