Ekeroth backar efter kritiserade inlägget

176 människor dog i flygkraschen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Kent Ekeroths inlägg.

Tidigare SD-toppen Kent Ekeroth kritiserades hårt efter en tweet om flygkraschen där 17 personer hemmahörande i Sverige miste livet.

Nu backar Ekeroth från inlägget som han menar var mediekritik.

”Tweeten är borttagen och jag ber om ursäkt till de som påverkades av den negativt”, skriver han på Twitter.

I onsdags sköt iransk militär – enligt egen utsago av misstag – ner ett passagerarflygplan över Teheran. Samtliga 176 passagerare omkom, varav 17 var bosatta i Sverige.

Kent Ekeroth reagerade på nyheten genom ett inlägg på Twitter som sedermera har blivit hårt kritiserat.

Inlägget bestod av en skärmdump av P4 Jönköpings artikel om att unga smålänningar omkommit i kraschen – och Ekeroths ironiska kommentar: ”'Smålänningar' 😂🙈”. 

SD-politikern förtydligade också att artikeln handlade om ensamkommande flyktingar.

Kent Ekeroth är suppleant i SD Värmdö utanför Stockholm. 2018 petades han från partiets riksdagslista efter en rad kontroverser och har tidigare uteslutits ur partitoppen.

Kritiserades från alla håll

Kent Ekeroths tweet mötte hård kritik från både höger och vänster:

”Om jag dör i en flygkrasch så önskar jag att ni har hjärta att kalla mig Solnabo”, twittrade M-politikern Hanif Bali.

”Svenskar dör i en flygkatastrof och de som kallar sig sverigevänner tar tillfället att sprida rasism och förakta de som dött. Det är vi andra som nu har ansvaret för att sätta gränsen , tystnad räcker inte”, skrev S-politikern och tidigare socialförsäkringsministern Annika Strandhäll.

I en krönika på den SD-närstående sajten Samhällsnytt skrev Kent Ekeroth ett svar på kritiken:
”Jag tweetade då något raljant där jag menade att ordet ”smålänning” kanske inte är vad en vanlig svensk förknippar med ”ensamkommande”. Men då artikeln handlade om den tragiska olyckan i Iran gjorde vänstern vad de är bäst på – att spela dumma för att skapa ett drev.”

Vid lunchtid på lördagen backade Kent Ekeroth från sitt inlägg:

”Inte lätt att erkänna misstag, men jag inser nu att min tweet häromdagen var dåligt formulerad och illa tajmad. Mediekritik har sin plats och tid. Tweeten är borttagen och jag ber om ursäkt till de som påverkades av den negativt”, skriver han.

https://twitter.com/kentekeroth/status/1215954511145177088
Iran sköt ner planet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.