Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eivor, 90, och Enar, 92, hittade kärleken på nytt

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Enar Hjukström, 92, och Eivor Eklund, 90.
Foto: Jan Westerberg

Eivor Eklund, 90, trodde aldrig att hon skulle hitta kärleken igen.

Men så en dag ringde Enar Hjukström, 92.

– Känslan är densamma som när man var ung, kanske bättre till och med, säger Eivor.

Dragspelaren Enar Hjukström, 92, har spelat med Eivor Eklunds lillebror Ivar i flera år. När han fick veta att vännen hade en syster ville han ta kontakt. 

På den vägen gick det.

För Eivor, 90, var det en helt främmande man som plötsligt hörde av sig, vilket hon också har berättat för Piteå Tidning.

– Jag satt och funderade om jag verkligen ville. Men så tänkte jag att det var okej. Jag bor i en lägenhet så nog kunde jag klara mig om det var en bedragare eller något, säger hon.

Ett besök hemma i Arvidsjaur blev det alltså. Eivor ordnade fika och så tittade de på skidskytte tillsammans.

Men sedan skulle det dröja innan de sågs igen.

”Jag hade fastnat”

Som ung bodde Eivor i Stockholm, där hon arbetade som sjukvårdsbiträde. När 90-årsdagen vankades åkte hon ner för att fira med sina barn.

Under månaden i huvudstaden hördes de inte, vilket fick Enar att bli orolig.

– Jag hade två kärlekar i ungdomen som åkte till Stockholm och försvann båda två. Då tänkte jag att nu är det den tredje, säger han.

Men den 5 maj kom Eivor tillbaka. Enar var snabb på att höra av sig och redan två dagar därpå sågs de igen.

– Jag förstod att det var något. Jag hade fastnat för honom. Han var så charmig och vänlig, säger Eivor.

Sedan dess har det varit de två. Sommaren tillbringade de vid Eivors stuga i Lauker, med mycket musik och besök från vänner. De hann även med en tur med husbilen runt Enars trakter i Västerbotten.

Nästa stora steg kom nu i november, då de flyttade ihop. Sex flyttlass blev det från Enars lägenhet i Piteå. Allt ordnade de på egen hand.

”Livet går vidare”

Att Enar och Eivor skulle hitta kärleken på nytt var inget de hade räknat med. Han miste sin livskamrat för fyra år sedan. Hon hade varit änka i sex år.

– Jag var ganska trött och nere innan. Men jag kan inte förklara hur bra jag mår nu. Det är på grund av att vi har träffats, säger Eivor.

Enar har också ett råd till andra äldre som funderar över kärleken:

– Det är inte tumstocken som bestämmer, att man tänker att när man är 90 är det inte mycket kvar. Nej, utan livet går vidare. Blir man ensam och längtar efter att bli två, då är det på den vägen man ska fortsätta.

Se mer

Marianne Mörck berättar om sin ungdomskärlek som hon träffade under en språkkurs i England.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.