Einar Holme, 18, dog i segelflygkraschen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Einar Holme, 18, skulle ta studenten i sommar.
Foto: Privat
TIll hösten väntade studier i Lund. Men tidigare i veckan kraschade han i ett segelflyg.
Foto: Privat
Piloten ombord på planet, där Einar var passagerare, klarade sig mirakulöst. Men Einar omkom.
Foto: Henrik Päiviö

Einar Holme, 18, från Kiruna skulle ta studenten från rymdgymnasiet i sommar.

Till hösten väntade nya utmaningar – studier i Lund.

Flygkraschen med segelflygsplanet under vårlägret i Pirttivuopio tidigare i veckan förändrade allt.

Artonåringen omkom när planet av okänd anledning störtade mot marken.

– Många här på skolan är ledsna, säger rymdgymnasiets rektor Per Malmenlöv.

Fortfarande är det ett mysterium varför segelflygplanet kraschade i närheten av Pirttivuopio, sydväst om Nikkaluokta i Kiruna kommun, på måndagseftermiddagen. Någonting gick snett under flygturen och planet dödsstörtade mot marken. Piloten klarade sig mirakulöst genom att kasta sig ur planet med fallskärm.

"En engångsföreteelse"

– Einar hade aldrig flugit förut och har aldrig varit medlem i någon segelflygklubb. Detta var en engångsföreteelse. Han skulle få följa med som passagerare på en tur, säger mamman Kirsten Holme.

Flygningen, där Einar deltog, var en del i Kiruna segelflygklubbs vårklubbsläger – en årlig tradition i 53 år.

Einar Holme var själv 18 år och hemmahörande i Kiruna. Han studerade sista terminen på naturvetenskapsprogrammet (NV) på rymdgymnasiet. Han bodde hemma hos sina föräldrar, mamma Kirsten Holme och pappa Claes-Göran Persson.

– Han skulle ta studenten till sommaren. Till hösten planerade han att läsa fysik i Lund, berättar mamma Kirsten.

Skolans rektor Per Malmenlöv fick beskedet om olyckan av en lärare.

– Jag kontaktade familjen. Då fick jag all information. Det är mycket tragiskt och många här på skolan är ledsna, säger rektorn Per Malmenlöv.

Minnesstund på skolan

På tisdagskvällen hade skolan en mindre informations- och minnesstund för de elever som inte rest i väg på påsklovet.

– Några av våra elever, ett 20-tal stycken, är kvar här i Kiruna. För dem hade vi en minnesstund. När skolan börjar igen, i nästa vecka, kommer vi att han ytterligare information för resten av våra elever, säger Per Malmenlöv.

Skolans rektor har mycket gott att säga om Einar:

– Han var en mycket omtyckt person. På många sätt har han satt sina avtryck här på rymdgymnasiet, både bland elever och personal. Det var en duktig och engagerad person. Han tog skolarbetet på allvar och han var alltid engagerad i våra aktiviteter.

Flygolyckan

• Olyckan med segelflygplanet skedde på eftermiddagen den 6 april i närheten av Pirttivuopio, sydväst om Nikkaluokta i Kiruna kommun. Piloten, som klarade sig utan fysiska skador efter fallskärmshoppet, slog själv larm om haveriet vid 17-tiden. Det var han och ytterligare en person, den 18-årige studenten Einar Holme från Kiruna som befann sig i planet när olyckan skedde.

• En stor räddningsinsats inleddes. Vid klockan 19.20 på kvällen, hittade personal som deltog i sökinsatsen passageraren avliden vid haveriplatsen. Vid 23.30-tiden underrättades den döde passagerarens anhöriga.

• Vad som orsakat olyckan är ännu en gåta, men piloten ska ha uppgett i förhör med polisen att planet plötsligt bröts sönder i luften. Oklart varför.

• Under tisdagen anlände utredare från Statens haverikommission till haveriplatsen. Då hade helikoptrar redan börjat bogsera bort vrakdelar för att senare kunna undersökas. Olyckan utreds av både polisen och Statens haverikommission.

• Det havererade flygplanet tillhörde Kiruna segelflygklubb. Samma klubb ansvarar för vågflyglägret, som varit en årlig tradition sedan 1962.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.