Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eid al-fitr efter ramadan – en fest med restriktioner

Vid eid umgås man, äter god mat, choklad, kakor och andra sötsaker, som vid det kristna julfirandet.
Foto: Shutterstock

Normalt sett avslutas islams fastemånad ramadan med eid al-fitr – som kan sägas vara den muslimska motsvarigheten till det kristna julfirandet.

Med en pandemi och fortsatta restriktioner i samhället får eid al-fitr 2021 firas på ett annat sätt än normalt.

Så här kan det gå till.

De två stora eid-högtiderna inom islam är eid al-adha (en offerhögtid som 2021 infaller 19 juli – 23 juli) och nu aktuella eid al-fitr, som markerar slutet på fastemånaden och i år infaller 12 maj.

Miljoner muslimer över hela världen firar eid al-fitr, men det blir inte som vanligt i år – heller.

Vad är eid al-fitr?

Eid al-fitr är en högtid och en festperiod som firas när ramadan och fastan är slut. Den kallas ofta enbart för eid.

Ordet eid är arabiska och betyder ”fest” eller ”återkommande lycka”, fitr betyder ”brytande av fastan”. 

Då firas eid al-fitr 2021

2021 inleds högtiden eid al-fitr på kvällen den 12 maj och håller på i minst ett dygn. 

Firandet med familj och släkt och vänner kan pågå i två eller tre dagar, traditionen skiljer sig åt mellan muslimer i olika länder. 

I Oman pågår eid al-fitr i fyra nationella helgdagar och i Qatar är det sex dagars nationell helg.

Hur firas eid under coronapandemin?

Tills vidare får bara åtta personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gäller förstås även firandet av eid. Polis kan upplösa en tillställning med fler deltagare. Den som anordnar en tillställning som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Det betyder att till exempel det årliga eid-firandet på Rinkebystråket i Stockholm precis som förra året är inställt. 2019 samlades tusentals människor till en familjefest med mat, musik, underhållning och gratisaktiviteter.

I stället rekommenderas att man 2021 firar eid på ett annorlunda sätt – helst hemma tillsammans med familjen och bara de allra närmaste. Moskéer håller stängt. Den som känner sig det minsta förkyld bör hålla sig isolerad. Den som tillhör en riskgrupp eller är över 70 år ska begränsa nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt.

Vad betyder eid mubarak?

”Eid mubarak” är en vanlig hälsningsfras under eid al-fitr. Det betyder ”ha en välsignad eid”. Man kan också säga ”eid said” som betyder ungefär ”glad eid”.

Det här är ramadan 2021

Ramadan 2021 inleddes tisdag 13 april och avslutas onsdag 12 maj. Ramadan infaller den nionde månaden i den muslimska kalendern, vilket enligt västerländsk tideräkning blir olika datum varje år. 

Ramadan är den heliga fastemånaden, men grupper som inte behöver fasta är till exempel gravida och ammande kvinnor, sjuka, äldre och barn. För många muslimer är ramadan en tid för eftertanke, ökad självinsikt och reflektion över de egna förhållningssätten.  

Så här kan man festa under eid

Det är inte bara fastan som bryts vid eid al-fitr, utan även alla dåliga vanor. Du förväntas be om förlåtelse, men också ge förlåtelse åt andra. 

Festdagen inleds normalt med bönemöten i moskén, men det går inte 2021 på grund av restriktioner och stängda moskéer. Efter den speciella eid-bönen påminns deltagare om skyldigheten att hjälpa behövande.

Efter bönen är det fest, tillsammans med släkt och familj och många vänner, i år så begränsad skara som möjligt. Man umgås, äter god mat, choklad, kakor och andra sötsaker, som vid det kristna julfirandet. Det är inte tillåtet att fasta på eid-dagen.

En lång rad olika maträtter dukas traditionellt upp, men firandet och traditionerna varierar mellan olika länder och regioner. Det delas också ut presenter, mest till barn och ungdomar.

En dokumentär om coronavirusets Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.