Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eid al-fitr 2019: Efter ramadan blir det fest

Eid al-fitr, muslimernas motsvarighet till kristen jul, firas på lite olika sätt världen över. I Bangladesh, Indien och Pakistan målar flickor varandras händer med henna och bär färgglada armband.Foto: KHALID TANVEER / AP

När fastemånaden ramadan är över blir det fest.

Den muslimska motsvarigheten till det kristna julfirandet heter eid al-fitr.

Precis som jul är eid al-fitr ett firande med familjen – med god mat och presenter och godis till barnen.

De två stora högtiderna inom islam är eid al-adha (en offerhögtid som 2019 infaller 11-15 augusti) och nu aktuella eid al-fitr, som markerar slutet på fastemånaden och i år infaller i början av juni. Miljoner muslimer över hela världen firar eid al-fit.

Vad är eid al-fitr?

Eid al-fitr är en högtid och en festperiod som firas när ramadan och fastan är slut. Den kallas ofta enbart för eid.

Ordet eid är arabiska och betyder ”fest” eller ”återkommande lycka”, fitr betyder ”brytande av fastan”. 

När firas eid al-fitr 2019?

Högtiden eid al-fitr 2019 börjar på kvällen tisdag den 4 juni och avslutas på kvällen onsdag den 5 juni.

Firandet med familj och släkt kan pågå i två eller tre dagar, traditionen skiljer sig åt mellan muslimer i olika länder.

I Oman pågår eid al-fitr i fyra nationella helgdagar och i Qatar är det sex dagars nationell helg.

Shopping i Dhaka, Bangladesh, inför firandet av eid al-fatir.Foto: MONIRUL ALAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vad betyder eid mubarak?

”Eid mubarak” är en vanlig hälsningsfras under eid al-fitr. Det betyder ”ha en välsignad eid”. Man kan också säga ”eid said” som betyder ungefär ”glad eid”.

Det här är ramadan

Ramadan är den heliga fastemånaden. Gravida och ammande kvinnor, sjuka, äldre och barn behöver inte fasta. För många muslimer är ramadan en tid för eftertanke, ökad självinsikt och reflektion över de egna förhållningssätten.  

Ramadan infaller den nionde månaden i den muslimska kalendern, vilket blir olika datum varje år enligt västerländsk tideräkning. 2019 inleddes ramadan den 6 maj och avslutas den 4 juni.

Man umgås, äter god mat, choklad och andra sötsaker vid firandet av eid al-fitr.Foto: MARKUS MARCETIC

Så festar man under eid

Det är inte bara fastan som bryts vid eid al-fitr, utan även alla dåliga vanor. Man förväntas be om förlåtelse, men också ge förlåtelse åt andra. 

Festdagen inleds med bönemöten i moskén. Efter den speciella eidbönen påminns deltagaren om skyldigheten att hjälpa de behövande med allmosor.

Efter bönen är det fest, tillsammans med släkt och familj. Man umgås, äter god mat, choklad och andra sötsaker, som vid det kristna julfirandet.

En lång rad olika maträtter dukas traditionellt upp, men firandet och traditionerna varierar mellan olika länder och regioner. Framför allt barn och unga får också presenter.

LÄS MER: Ramadan – därför är fastemånaden viktig

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.