Foto: Björn Wanhatalo
 Foto: Björn Wanhatalo

Ehrenberg omplaceras efter Expressens avslöjande

Publicerad
Uppdaterad
Expressen avslöjade i dag att Kristdemokraternas stabschef Henrik Ehrenberg ligger bakom en rad anonyma angrepp på internet.
Nu omplaceras han.
- Han har insett att han begått ett misstag. Men det är alltjämt så att förtroendet för Henrik är skadat, säger Martin Kits, presschef hos Göran Hägglund.
Expressen avslöjade på onsdagen att Kristdemokraternas stabschef Henrik Ehrenberg ligger bakom en rad anonyma angrepp på nätet - under signaturen Ove Tove.
På onsdagskvällen stod det klart att Henrik Ehrenberg får andra arbetsuppgifter inom regeringskansliet.
– Efter att ha analyserat innehållet och pratat med honom själv konstaterar Göran Hägglund att förtroendet för Henrik, i den roll som han har som stabschef hos partiledaren, måste vara totalt – det är det inte, säger Martin Kits.

Inte tillfälligt

Exakt vad Ehrenberg ska arbeta med var inte bestämt på onsdagskvällen, men omplaceringen är inte tillfällig.
– Det är inte så att tanken är att han ska komma tillbaka om tre veckor eller så. Han har inte det förtroende från partiet som en stabschef måste ha, säger Kits.
Signaturen Ove Tove har deltagit i den bitvis hårda nätdebatt som ägt rum inför KD:s stundande partiledarval. Många partimedlemmar har frågat sig vem som ligger bakom signaturen.
– Henrik har före jul berättat att han har haft den här signaturen och att han har skrivit saker. En del av de sakerna har han efteråt uppfattat som olämpliga. Efter att han fått frågan internt har han bett om ursäkt.
Vad är det partiet har reagerat på?
– Dels har han använt sig av ett påhittat namn. Dels har han skrivit saker som har varit i vissa stycken nedsättande mot personer i partiet. Han har insett att det är ett misstag. Men det är alltjämt så att förtroendet för Henrik är skadat. Det leder till att det här beslutet blir nödvändigt, säger Martin Kits.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag