Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ehec-smittade frön hittade i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ehec-smittan krävde minst 47 dödsoffer.

Nu har bockhornsklöverfrön av det parti som misstänks ligga bakom utbrotten i Tyskland och Frankrike spårats till Sverige.

Produkten heter "Groddblandning stor portion" och 6 277 påsar under 2011.

- Den kan vara smittad, men sannolikheten är mycket liten, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare vid livsmedelsverket, till Expressen.se.

Livsmedelsverket fick information om partiet via varningssystemet RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). 

 Varningen sa att 25 kilo bockhornsklöverfrön av det misstänkta partiet levererats till Sverige.

 Leveransen kom i januari förra året till företaget Econova som ligger i Norrköping. 

 - Det kan vara smittat, men sannolikheten är mycket liten, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare vid livsmedelsverket, till Expressen.se.

 Hittills har inga kända fall av ehec kunnat kopplas till att de insjuknade ätit groddar som odlats i Sverige, uppger livsmedelsverket.

Spårar frön

Samtidigt meddelar företaget Econova på sin hemsida att de, förutom det försäljningsstopp de redan infört, även spårar och tar tillbaka de frön som har levererats.

 Produkten heter "Groddblandning stor portion" och har artikelnummer 7651. Den har sålts i 6 277 påsar under 2011, skriver TT.

 - Vi började ta kontakt med våra kunder i fredags och har fortsatt i dag. Vi ber dem ta bort produkten från hyllan i butik och vi har stoppat artikeln så det går inte ut något från oss i dagsläget, säger Johan Rydberg, affärsområdeschef på Econova, till TT.

 Den som köpt de aktuella fröna, som har sitt ursprung i Egypten, uppmanas att slänga eller lämna tillbaka dem.

 – Har man redan ätit av groddarna finns det inget att göra. Har man inte blivit sjuk finns ingen anledning att vara bekymrad, säger Lars Plym Forshell.

 Den svenske man från Skåne som insjuknade i ehec nyligen hade sannolikt inte ätit av groddar från de aktuella fröna.

 – Man kan inte hitta någon koppling till groddar på honom, säger Lars Plym Forshell.

47 döda

Ett utbrott av ehec-smitta skapade stor oro i Europa under våren och inledningen av sommaren.

 Minst 47 människor dog, varav en svensk, och tusentals insjuknade. 

 Smittkällan var böngroddar.

FAKTA

Ehec är en särskild form av den vanliga E. coli-bakterien. Den producerar ett gift som kan ge upphov till magkramper och blodig diarré. Hos ungefär fem procent av patienterna utvecklas så kallat hemolytiskt uremiskt syndrom, en allvarlig komplikation som kan ge upphov till njursvikt och vara livshotande. Det finns olika stammar av ehec. Den stam som orsakat utbrotten i Tyskland och Frankrike, serotyp O104, är mycket farligare än många av de övriga. I Sverige insjuknar 200-400 personer årligen i ehec-infektioner, varav cirka 60 procent blir smittade inom landet, och de övriga utomlands. Sex dödsfall har inträffat sedan 1998. (KÄLLA: TT.)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.