Egyptisk imam stoppas från konferens i Stockholm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.
Foto: VICTOR LUNDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Abdelkhalek Alsharif i Egyptisk tv år 2010

Islamiska förbundet hade till sin decemberkonferens bjudit in den egyptiske imamen Abdelkhalek Alsharif – högt uppsatt i Muslimska brödraskapet.

Nu stoppas Alsharif av Islamiska förbundet – ”på grund av att han tidigare fällt grova antisemitiska kommentarer”, skriver man på sin hemsida.

– Det är likadant varje år att man bjuder in personer med antisemitiska åsikter. Man undrar ju om de tar detta på allvar, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

I dag inleder Islamiska förbundet sin decemberkonferens, som hålls i tre dagar på Åsö gymnasium i Stockholm.

En av de som bjudits in för att tala är Abdelkhalek Alsharif, egyptisk imam och högt uppsatt i det Muslimska brödraskapet.

Något som terrorforskaren Magnus Ranstorp uppmärksammade på Twitter i torsdags:

https://twitter.com/MagnusRanstorp/status/943908132211830784

Ranstorp hänvisar till en länk där Abdelkhalek Alsharif ska ha gjort antisemitiska uttalanden.

”Grova antisemitiska kommentarer”

Under fredagen förklarar Islamiska förbundet på sin hemsida att man stoppat Alsharif att delta på konferensen ”på grund av att han tidigare fällt grova antisemitiska kommentarer”.

Något som, enligt Ranstorp, är ett resultat av av att han en dygn tidigare uppmärksammade att Alsharif skulle medverka.

– Sedan 2007 har det nästan varje år bjudits in personer till Sverige som det senare har uppdagats, ofta av medierna,  att det rör sig om antisemitiska talare. Då har Islamiska förbundet tagit bort bilder och namn på de personerna, konstaterar Ranstorp.

Men är det inte bra att Islamiska förbundet ställer in Alsharifs medverkan?

– Självklar är det så. Samtidigt är det ett spel för galleriet. Det är ju likadant varje år, och man undrar om de tar detta på allvar. Det skulle inte förvåna mig om Alsharif ändå dyker upp på något annat arrangemang i Stockholm eller ute i landet.

”Alsharif kommer inte till Sverige”

När Expressen pratar med Temmam Asbai, ordförande i Islamiska förbundet är han ytterst kortfattad, och hänvisar till att han har mycket att göra inför helgens konferens.

– Abdelkhalek Alsharif kommer inte överhuvudtaget, säger Asbai.

Inte heller bara som besökare?

– Nej. Som jag förstått kommer han inte till Sverige.

FOTNOT: Det förekommer flera stavningar av den egyptiske imamens namn. Expressen har valt att använda sig av den som Islamiska förbundet har på sin hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.