Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. Foto: VICTOR LUNDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅNMagnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. Foto: VICTOR LUNDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. Foto: VICTOR LUNDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Abdelkhalek Alsharif i Egyptisk tv år 2010Abdelkhalek Alsharif i Egyptisk tv år 2010
Abdelkhalek Alsharif i Egyptisk tv år 2010

Egyptisk imam stoppas från konferens i Stockholm

Publicerad

Islamiska förbundet hade till sin decemberkonferens bjudit in den egyptiske imamen Abdelkhalek Alsharif – högt uppsatt i Muslimska brödraskapet.

Nu stoppas Alsharif av Islamiska förbundet – ”på grund av att han tidigare fällt grova antisemitiska kommentarer”, skriver man på sin hemsida.

– Det är likadant varje år att man bjuder in personer med antisemitiska åsikter. Man undrar ju om de tar detta på allvar, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

 

I dag inleder Islamiska förbundet sin decemberkonferens, som hålls i tre dagar på Åsö gymnasium i Stockholm.

En av de som bjudits in för att tala är Abdelkhalek Alsharif, egyptisk imam och högt uppsatt i det Muslimska brödraskapet.

Något som terrorforskaren Magnus Ranstorp uppmärksammade på Twitter i torsdags:

https://twitter.com/MagnusRanstorp/status/943908132211830784

Ranstorp hänvisar till en länk där Abdelkhalek Alsharif ska ha gjort antisemitiska uttalanden.

”Grova antisemitiska kommentarer”

Under fredagen förklarar Islamiska förbundet på sin hemsida att man stoppat Alsharif att delta på konferensen ”på grund av att han tidigare fällt grova antisemitiska kommentarer”.

Något som, enligt Ranstorp, är ett resultat av av att han en dygn tidigare uppmärksammade att Alsharif skulle medverka.

– Sedan 2007 har det nästan varje år bjudits in personer till Sverige som det senare har uppdagats, ofta av medierna,  att det rör sig om antisemitiska talare. Då har Islamiska förbundet tagit bort bilder och namn på de personerna, konstaterar Ranstorp.

Men är det inte bra att Islamiska förbundet ställer in Alsharifs medverkan?

– Självklar är det så. Samtidigt är det ett spel för galleriet. Det är ju likadant varje år, och man undrar om de tar detta på allvar. Det skulle inte förvåna mig om Alsharif ändå dyker upp på något annat arrangemang i Stockholm eller ute i landet.

”Alsharif kommer inte till Sverige”

När Expressen pratar med Temmam Asbai, ordförande i Islamiska förbundet är han ytterst kortfattad, och hänvisar till att han har mycket att göra inför helgens konferens.

– Abdelkhalek Alsharif kommer inte överhuvudtaget, säger Asbai.

Inte heller bara som besökare?

– Nej. Som jag förstått kommer han inte till Sverige.

FOTNOT: Det förekommer flera stavningar av den egyptiske imamens namn. Expressen har valt att använda sig av den som Islamiska förbundet har på sin hemsida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag