Egyptisk diplomat kidnappad i Irak

Publicerad
Uppdaterad
Tv-stationen al-Jazira uppgav på fredagskvällen att en egyptisk diplomat har rövats bort i Irak. Den grupp som kidnappat honom kräver enligt ett videoband att Egypten inte samarbetar med de amerikanska styrkorna i Irak.
Diplomaten, som sades heta Mohamed Mamdouh Qutb, sågs på bandet sitta framför sex maskerade, svartklädda män. Kidnapparna framträdde under namnet Guds lejons bataljon i Irak. Enligt al-Jazira hade kidnapparna sagt att bortrövandet var ett svar på kommentarer av den egyptiske premiärministern att hans regering är redo att hjälpa den provisoriska irakiska regeringen med säkerhetsarrangemang. Egyptiska ambassaden i Bagdad bekräftade att en av dess anställda hade kidnappats. Diplomaten sades vara tredjeman i rang på den egyptiska ambassaden. Han sade enligt al-Jazira på bandet att hans ambassad inte samarbetar med de amerikanska styrkorna och bör hjälpa det irakiska folket i återuppbyggnadsarbetet.

Ny tidsfrist

Den irakiska grupp som tagit sju utländska chaufförer som gisslan ställde på fredagskvällen nya krav på deras kuwaitiska arbetsgivare och gav företaget en frist på två dygn att uppfylla dem. Kidnapparna kräver att företaget betalar skadestånd till de anhöriga till personer som dödats i staden al-Falluja och att irakiska fångar i amerikanska och kuwaitiska fängelser friges. Det kuwaitiska företaget meddelade tidigare på dagen att det inte tänker uppfylla kidnapparnas ursprungliga krav att det ska avbryta sin verksamhet i Irak.

Angrepp i al-Falluja

Jakten på terroristledaren Abu Musab al-Zarqawi ledde på fredagsmorgonen till ännu ett flygangrepp mot bostadshus i den irakiska staden al-Falluja. Minst fem personer, två av dem barn, skadades i det flygangrepp som USA:s flygvapen genomförde med stöd av den irakiska interimsregeringen. Enligt den amerikanska militären befann sig ett tiotal misstänkta personer på gården utanför bostadshuset i sydvästra delen av al-Falluja. Huset misstänks vara ett gömställe för terroristledaren Abu Musab al-Zarqawi. Fredagens attack var den sjunde denna månaden i al-Falluja som motiverades med att al-Zarqawi skulle gripas. Den senaste attacken ägde rum för bara fem dagar sedan. Då dog elva människor och sju skadades. Amerikansk militär är övertygad om att al-Fallujas befolkning ger sitt godkännande till räderna. - Många av al-Fallujas invånare är trötta på terroristernas aktiviteter i staden och stödjer den senaste tidens attacker mot al-Zarqawis styrkor, hette det i ett uttalande från USA:s militär. Men under fredagsbönen i en stor moské i staden lät det annorlunda. - Amerikanerna vill inte ha fred i staden. De dödar kvinnor och barn varje dag med förklaringen att de ska gripa Abu Musab al-Zarqawis grupp – som de vet inte finns här, sade böneledaren inför 700 troende.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag