Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Egor Putilov” säger upp sig från SD

Den omstridde SD-tjänstemannen Alexander fridback eller ”Egor Putilov” som han kallar sig, säger upp sig, enligt partiet.
Foto: Cornelia Nordström
Fridback har jobbat på Sverigedemokraternas kansli.
Foto: Ylwa Yngvesson

Den omstridde SD-tjänstemannen Alexander Fridback, mannen bakom pseudonymen ”Egor Putilov”, säger upp sig från SD:s riksdagskansli, uppger partiet i ett pressmeddelande.

Nyheten kommer efter de nya uppgifterna om en mystisk fastighetsaffär med en rysk affärsman 2014.

”Egor Putilov” meddelar att han säger upp sig från sin tjänst hos Sverigedemokraterna, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Uppsägningen gäller med omedelbar verkan.

Samtidigt skriver hans själv i en kommentar på Facebook att han beslutat säga upp sig efter den senaste tidens mediebevakning, som han beskriver som en ”kampanj” mot honom.

I pressmeddelandet nämns inget om anklagelserna som riktats mot honom den senaste tiden.

”En skyldighet att kommentera”

Enligt flera experter som SR:s Ekot talat med anses Alexander Fridback som en potentiell säkerhetsrisk, något SR berättade om på fredagen. Orsaken är en fastighetsaffär med en rysk affärsman 2014 - där Fridback genom köp och snabb vidareförsäljning tjänade sex miljoner kronor.


LÄS OCKSÅ: "Egor Putilov" beskrivs som säkerhetsrisk


SD fick kritik av försvarsminister Peter Hultqvist.

– Sverigedemokraterna har en skyldighet att kommentera det här på ett seriöst sätt och hur man ser på den här fastighetsaffären, sa Peter Hultqvist till DN.

Offentlig debatt under flera olika pseudonymer

Nyligen blev det känt att Alexander Fridback systematiskt använt sig av olika pseudonymer i samband med att han har skrivit inlägg på svenska tidningars debattsidor.

Bland de olika pseudonymerna fanns diametralt motsatta åsikter i olika sakfrågor, främst rörande invandring och flyktingar.


LÄS OCKSÅ: SD:s Putinlakejer är ett säkerhetshot


Han har tidigare uppmärksammats för att ha fört offentlig debatt under flera olika pseudonymer, bland annat då "Egor Putilov".

Migrationsverket, där Fridback tidigare har arbetat, ska nu granska alla asyländen som han har handlagt. De nya uppgifterna som framkom i veckan gör alltså att flera experter klassar honom som en potentiell säkerhetsrisk.

– Jag kan bekräfta att en avskedsansökan lämnats in, men i övrigt hänvisar jag i nuläget till pressmeddelandet, säger Ludvig Grufman på SD:s pressjour till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.