Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Egor Putilov nekas pressackreditering till riksdagen

Egor Putilov, numera Martin Dahlin, nekas pressackreditering till riksdagen, skriver DN. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Riksdagsförvaltningen skriver i sitt beslut att man bedömer att han utgör en säkerhetsrisk. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Egor Putilov, numera Martin Dahlin, nekas pressackreditering till riksdagen, skriver DN.

I sitt beslut skriver Riksdagsförvaltningen att de anser att skribenten utgör en säkerhetsrisk. 

”Det finns risk att du kan komma att använda en pressackreditering för att inhämta skyddsvärd information”, skriver de enligt tidningen. 

Egor Putilov, som i dag heter Martin Dahlin, är mannen som pekades ut som en säkerhetsrisk och desinformatör när han arbetade för Sverigedemokraterna i riksdagen. 

Hösten 2016 framkom det att han hade skickat ut fejkade debattartiklar under ett påhittat namn. Aftonbladets avslöjande blev det första av många frågetecken som väcktes kring honom. 

Det visade sig att mannen bakom pseudonymen Egor Putilov verkat under flera olika namn från 2007 när han först kom till Sverige. 

Sedan februari tidigare i år har han en ny identitet och heter numera Martin Dahlin. 


LÄS MER: Egor Putilov har skaffat ny identitet

Egor Putilov nekas pressackreditering i riksdagen

Det är under det namnet som skribenten på främlingsfientliga Samhällsnytt, tidigare Avpixlat, ansökt om pressackreditering till riksdagen som skulle möjliggöra för honom att röra sig relativt fritt i riksdagens korridorer. 

Men nu nekas han, rapporterar DN. 

Riksdagsförvaltningen skriver i sitt beslut att man bedömer att han utgör en säkerhetsrisk. 

”Riksdagsförvaltningen gör bedömningen att det finns risk att du kan komma att använda en pressackreditering för att inhämta skyddsvärd information eller för att på annat sätt försöka påverka riksdagens och Riksdagsförvaltningens säkerhetskänsliga verksamhet.”

Att neka någon ackreditering tillämpas endast i ”exceptionella undantagsfall”, skriver DN. Egor Putilov skriver i en kommentar till DN: 

”Jag har inte fått det än, men om det du uppger stämmer så är det förstås skandalöst att en av få granskande journalister i Sverige nekas tillgång till riksdagen på grund av rena hittepå och konspirationsteorier. Jag ser det som ett sätt att stoppa mig från att bevaka riksdagens arbete och utföra journalistiskt arbete. Ett sådant beslut kommer givetvis att överklagas av mig och Samhällsnytt.”


LÄS MER: "Egor Putilov" har anmält stenkastning mot sitt hem

”Gjorde fejkade semesterfoton”

Egor Putilov kom från Ryssland till Sverige 2007 tillsammans med en vän och hette då Alexander Yarovenko, enligt dokument från Migrationsverket som DN tidigare har tagit del av. 

Efter att ha fått ett uppehållstillstånd på ett år blev han svensk medborgare tre år senare och bytte i samband med det efternamn till Fridback. En kvinna har tidigare uppgett för Arbetaren att hon hjälpt honom få svenskt medborgarskap genom falska uppgifter. 

– Han gjorde fejkade semesterfoton på oss. Han skapade två e-mejlkonton där det skickades kärleksbrev fram och tillbaka och byggde upp en hel biografi som jag fick plugga på, sade kvinnan till tidningen Arbetaren.

Egor Putilov kontaktade samtidigt Skatteverket  och menade att hans födelseort i själva verket var Luxemburg i ryska delrepubliken Dagestan – och inte ryska staden Jaroslavl som det framgår i hans pass. 

Tjänade sex miljoner på mystisk fastighetsaffär

Därefter följde flera år av olika sysselsättningar –  bland annat har han arbetat för Sveriges radio. 

Egor Putilov har även varit handläggare på Migrationsverket, arbetat på Sverigedemokraternas riksdagskansli och tjänat flera miljoner kronor i samband med en mystisk fastighetsaffär med en rysk kriminell affärsman 2014. Då köpte han ett hus utanför Stockholm av en inflytelserik företagare och dömd brottsling i Sankt Petersburg, rapporterade Ekot. Säljaren beskrevs enligt ryska medier som kriminell med kopplingar till ryska myndigheter. 

Köpeskillingen för huset uppgick till sex miljoner kronor - vilket bara var hälften av vad affärsmannen själv hade betalat ett par år tidigare. Kort efter köpet såldes huset vidare – för tolv miljoner kronor. Försäljningen innebar att Putilov plötsligt hade gjort en vinst på sex miljoner kronor.  

Expressen har sökt Egor Putilov, numera Martin Dahlin. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!