"Egor Putilov" beskrivs som säkerhetsrisk

Alexander Fridback, eller Egor Putilov som han också kallat sig, på SD:s partikansli beskrivs som en potentiell säkerhetsrisk, uppger flera experter för Ekot.
Foto: Cornelia Nordström
Egor Putilov jobbar på SD:s kansli i riksdagen.
Foto: Ylwa Yngvesson

Alexander Fridback på SD:s partikansli beskrivs som en potentiell säkerhetsrisk, uppger flera experter för Ekot.

Anledningen är en mystisk fastighetsaffär med en rysk affärsman 2014 - där Fridback genom köp och snabb vidareförsäljning tjänade sex miljoner kronor.

Nu får SD kritik av försvarsminister Peter Hultqvist.

– Sverigedemokraterna har en skyldighet att kommentera det här på ett seriöst sätt och hur man ser på den här fastighetsaffären, säger Peter Hultqvist till DN.

Nyligen blev det känt att Alexander Fridback, anställd vid Sverigedemokraternas partikansli, systematiskt har använt sig av olika pseudonymer i samband med att han har skrivit inlägg på svenska tidningars debattsidor.

Bland de olika pseudonymerna fanns diametralt motsatta åsikter i olika sakfrågor, främst rörande invandring och flyktingar.

Han har tidigare uppmärksammats för att ha fört offentlig debatt under flera olika pseudonymer, bland annat "Egor Putilov".

Migrationsverket, där Fridback tidigare har arbetat, ska nu granska alla asyländen som han har handlagt.

Nu framkommer nya uppgifter som gör att flera experter klassar honom som en potentiell säkerhetsrisk, rapporterar Ekot.

Köpte - och sålde dubbelt så dyrt

Det handlar om en fastighetsaffär 2014 där Fridback köpte ett hus utanför Stockholm av en inflytelserik företagare och dömd brottsling i Sankt Petersburg. Ryska medier beskriver säljaren som kriminell och med kopplingar till ryska myndigheter.

Köpeskillingen för huset uppgick till sex miljoner kronor - hälften av vad affärsmannen själv hade betalat ett par år tidigare.

Kort efter köpet säljs huset vidare för just tolv miljoner kronor, och Fridback gör en vinst på sex miljoner kronor.

Lars Nicander, utredningschef på Försvarshögskolan, menar att "alla varningsklockor ringer".

– Det måste finnas någon mottjänst i detta rimligtvis, eller ett rörelsekapital för att agera på uppdrag av någon annan, säger han till Ekot.

Peter Hultqvist kräver att SD ska agera mot Fridback.
Foto: Sven Lindwall

Potentiell säkerhetsrisk

Att Fridback har möjlighet till fri passage genom riksdagens skalskydd kan göra honom till en säkerhetsrisk menar experten.

– Man kan höra förtroliga samtal, man kan höra hur partierna ställer sig till exempelvis Nord Stream, Nato och handelsavtal. Man kan till och med placera ut avlyssningsutrustning om man ska dra det riktigt långt, säger Nicander.

Fridback själv vill inte ställa upp på någon intervju med Ekot, men menar att affären var helt i sin ordning. Det fördelaktiga erbjudandet ska ha kommit till eftersom försäljaren var intresserad av en snabb affär.

SD: Partsinlagor

Henrik Vinge, presschef på SD, säger att det är rutin att personal som anställs genomgår säkerhetskontroll. En sådan har Fridback gått igenom utan anmärkning.

Partiets pressekreterare Felix Byström förtydligar i ett mejl till Expressen:

”Alla politiska sekreterare som anställs av Sverigedemokraterna genomgår en säkerhetsprövning som utförs av riksdagens säkerhetsenhet i samråd med Säkerhetspolisen. Vidare prövas alla våra politiska sekreterare kontinuerligt mot SÄPO:s register om brott, misstanke och övriga uppgifter. Ingen har någonsin fått en anmärkning.”

Fridback har tidigare figurerat i Expressen, första gången 2012, i samband med att han greps i Syrien på uppdrag för bland andra tidningen Arbetet. Redan då redovisades att det alias han använde, "Egor Putilov", var en pseudonym. Efter detta har han också tagit uppdrag från Expressen och medverkat i arbetet bakom tre artiklar, men bara skrivit en på egen hand. Dessa publiceringar skedde innan han tidigare i år började arbeta för Sverigedemokraterna.

Migrationsverket inleder granskning

Förutom journalistiska och politiska arbetsuppgifter så har "Egor Putilov" också arbetat som handläggare på Migrationsverket.

Myndigheten kommer nu att granska samtliga fall som han har varit inblandad i. Redan i somras började man titta närmare på hans förehavanden.

– Det är ganska naturligt utifrån den uppmärksamhet som varit utifrån den här personen, så då valde säkerhetschefen att ta upp personalakten och titta igenom den, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket till Ekot.

Samtidigt kräver allt fler att SD ser över vad tjänstemannen gjort. Den senaste i raden som uttalat sig är försvarsminster Peter Hultqvist (S).

– Sverigedemokraterna har en skyldighet att kommentera det här på ett seriöst sätt och hur man ser på den här fastighetsaffären, säger Peter Hultqvist till DN.

Åkesson kommenterar inte

Men Jimmie Åkesson har inte lämnat någon kommentar över huvud taget om saken, trots att detta är en partledarfråga, menar försvarsministern.

– Ytterst är det Åkesson som har ansvaret för partiets verksamhet i riksdagen. Det här är ett speciellt ärende och han bör nog ta det ansvaret, säger Hultqvist till DN.

Även C-ledaren Annie Lööf säger till Expressens Hanna Jakobson att SD måste ta ansvar.

– Det är mycket, mycket allvarligt att vi får rapporter om att det finns en risk att främmande makt har tillgång till det innersta arbetet i våra myndigheter och i vår riksdag. Jag förväntar mig att Sverigedemokraterna tar sitt ansvar och går till botten med den här rekryteringen, säger Annie Lööf till Expressen.

Hur ser du på deras rutiner?  

- Det är uppenbarligen inte tillräckligt. När vi hör expertutlåtanden från tunga, erkända personer inom försvarsmakten uttala sig med en sådan säkerhet blir jag orolig över att ha denna tjänsteman i riksdagens lokaler. Är det så att den här personen är en representant från främmande makt och har arbetat inom en rad olika myndigheter i Sverige och nu på SD:s riksdagskansli då kräver jag att Jimmie Åkesson tar ansvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.