Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efterlysta Qiao Jianjun kan lämnas ut till USA

Högsta domstolen har tagit beslutet.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Qiao Jianjun kan lämnas ut till USA.Foto: Colourbox / Colourbox

Qiao Jianjun, som befinner sig i Sverige, är av de mest efterlysta ekobrottslingarna i Kina. Högsta domstolen har tidigare beslutat att han inte ska lämnas ut till Kina. 

Men han är även misstänkt för bott i USA, som han nu riskerar att lämnas ut till.

Qiao Jianjun anklagas för att ha förskingrat över 100 miljoner kronor i Kina och har tidigare suttit häktad i Sverige.

Högsta domstolen beslutade dock att inte lämna ut honom till Kina. Detta på grund av att Kina inte kan garantera att han inte skulle torteras eller straffas med döden. 

Efter det släpptes han fri, något som Kinas Sverigeambassadör, Gui Congyou, ansåg var anmärkningsvärt.

– Det är ofattbart att Högsta domstolen släppte Qiao Jianjun, baserat på spekulationer om att han kanske kommer att behandlas illa eller riskera dödsstraff. Det är respektlöst mot lagen. Vi hoppas att Sverige inte ska bli en fristad för kriminella, sa Gui Congyou, sade han i en intervju med Expressen från den 3 juli.

I slutet av juni häktades Qiao Jianjun igen, misstänkt för brott i USA, som har begärt honom utlämnad. Han är bland annat misstänkt för penningtvättsbrott, stämpling till immigrationsbedrägeri och mellanstatlig och internationell transport av stulna pengar.

Högsta domstolen har nu beslutat att han inte kan utlämnas på grund av de två senare punkterna. Där finns juridiska hinder. Dock kan han utlämnas till USA för de andra brotten han är misstänkt för.

Han ska fortsatt vara häktad i väntan på regeringens slutliga avgörande.

Qiao Jianjun har uttryckt en oro över att USA kommer att lämna ut honom till Kina. Riksåklagaren skriver dock i sitt yttrande att regeringen kan uppställa särskilda villkor om att Qiao Jianjun inte får vidareutlämnas utan tillstånd från Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.