Efterlyst svensk gripen på Gran Canaria

Publicerad

En svensk man i 40-årsåldern var efterlyst av svenska myndigheter efter att han inte infunnit sig för att avtjäna ett fängelsestraff i mars 2016.

Nu har han gripits av spansk polis på Gran Canaria.

Den spanska tidningen La Provincia uppger att mannen var efterlyst av svenska myndigheter för brott mot den allmänna ordningen och brott mot rikets säkerhet.

– Vi har ingen information som tyder på något sådant. Har det förekommit misstankar om sådana brott så skulle det i så fall kunna vara i Spanien, säger Mattias Lindholm, pressekreterare vid polismyndigheten.

Det var i söndags som den svenske mannen greps efter att den spanska polisen fick kännedom om att han var internationellt efterlyst.

När hans identitet fastställts slog de civilklädda poliserna från Las Palmas till. De omringade hotellet och grep honom inne på hans hotellrum rapporterar, La Provincia. Mannen har nu omhändertagits av spanska myndigheter och finns i polisens förvar.

"Anhållit en man av svensk nationalitet som bodde på ett hotell i #LPGC internationellt efterlyst av myndigheterna i hans land" skriver den nationella spanska polisen på Kanarieöarna på Twitter.

 

 

UD: inga uppgifter i nuläget

Enligt uppgifter till polisen på Kanarieöarna ska mannen ha svenskt medborgarskap och är efterlyst av svenska myndigheter för brott mot den allmänna ordningen och brott mot rikets säkerhet.

Utrikesdepartementet kände på onsdagskvällen inte till gripandet men meddelade på torsdagen att man hade kännedom om att mannen gripits.

Enligt Mattias Lindholm, pressekreterare på polismyndigheten menar att man från svensk sida inte känner till något om att mannen ska vara misstänkt för brott mot den allmänna ordningen och brott mot rikets säkerhet.

Däremot ska han i Sverige vara dömd för mened och var efterlyst eftersom han inte inställt sig för att avtjäna ett fyra månader långt fängelsestraff. Efterlysningen utfärdades i mars 2016 enligt Kriminalvården.

Finns det några misstankar om att mannen ska ha brutit mot den allmänna ordningen eller gjort sig skyldig till brott mot rikets säkerhet?

– Vi har ingen information som tyder på något sådant. Har det förekommit misstankar om sådana brott så skulle det i så fall kunna vara i Spanien och då är det spansk polis som har hand om det, säger Mattias Lindholm.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag