Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efterlängtade förändringen på Instagram – efter kritiken

Senaste nyheterna med Expressen TV
Instagrams beslut 2016 föll inte väl ut bland användarna.
Foto: Shutterstock

Instagram möttes av stor ilska och besvikelse av sina användare när man skrotade det kronologiska flödet i mars 2016.

Nu återkommer ett kronologiskt flöde – men det finns en hake.

2016 skrotade Instagram upplägget med att visa bilder i kronologisk ordning i flödet – och lät i stället en algoritm, baserad på olika parametrar, bestämma vilka bilder användare får se. 

Bland annat fick användare upp innehåll baserat på hur många likes och kommentarer ett inlägg hade fått.

Instagram började helt enkelt gissa vilka inlägg en användare finner mest intressant. Enligt Instagram kom beslutet efter att man konstaterat att användare ”aldrig får se 70 procent av alla inlägg i flödet, inklusive inlägg från sina närmsta vänner”.

Det bidrog till att man även fick upp flera dagar gamla bilder i flödet, något som inte riktigt föll väl ut bland användare världen över.

Men nu kan alla Instagram-användare – någotsånär – andas ut.

Förändringen

Under onsdagen meddelade Meta – det moderbolag som bland annat driver Facebook, Instagram och Whatsapp – att man introducerar ett kronologiskt flöde igen.

Där kan användare se sina vänner och bekantas bilder i den ordning som inläggen publiceras.

”Vi vill att ni ska kunna forma Instagram till er bästa möjliga upplevelse, och att ge er möjligheter att snabbt se det du är mest intresserad av är ett viktigt steg i den riktningen”, skriver Meta i ett blogginlägg.

Det finns en hake

Utöver det efterlängtade kronologiska flödet introducerar Instagram även ett ”favoritflöde”. Det innebär att konton som användare har favoritmarkerat i större utsträckning kommer att hamna överst i flödet. En funktion som redan har funnits på Facebook i flera år.

Men det finns, tyvärr, en hake med förändringen:

Det kronologiska flödet kommer inte att ersätta användarnas standardflöde. I stället kommer Instagram att erbjuda tre olika vyer: ”Home”, ”Following” och ”Favorites”.

Med andra ord måste man aktivt gå in på det flöde som man föredrar.

Användare kan skifta mellan de olika vyerna genom att trycka på Instagramloggan överst i appen.

Hotet från Mark Zuckerberg: Facebook och Instagram kan försvinna från EU

Facebook och Instagram kräver nytt EU-avtal

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.