Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efterlängtad leverans till Uppsala akademiska

Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Akademiska sjukhuset i UppsalaFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Akademiska sjukhuset i Uppsala har fått ställa in operationer på grund av att sjukvårdsmaterial inte har levererats som utlovat av bolaget Apotekstjänst. 

Men under tisdagskvällen kom 36 lastpallar sjukvårdsmaterial till det hårt prövade sjukhuset – och situationen kan vara på väg att vända. 

– Jag vågar inte säga det än, säger Björn Kardell, logistikchef vid Region Uppsala, till Uppsala Nya Tidning, UNT.     

Under flera veckors tid har Region Uppsala haft brist på sjukvårdsmaterial till följd av att Apotekstjänst inte har skött sina leveranser. 

Detta beror delvis på strul i företagets IT-system. 

Sedan i fredags förra veckan är slutenvården och alla operationer inställda på Akademiska sjukhuset. 

Efterlängtad långtradare anlände till sjukhuset

Men under tisdagskvällen kom en ljusning då en långtradare med 36 lastpallar sjukvårdsmaterial backade in vid Region Uppsalas mottagningscenter, rapporterar UNT. 

– Jag vet inte exakt vad som finns i kartongerna, men jag hoppas att det är bland annat operationsutrustning och jag vet att primärvården gärna vill få provrör, säger Björn Kardell, avdelningschefen för transport och logistik på Region Uppsala, till UNT. 

Kartongerna sorterades sedan i stålburar som under onsdagsmorgonen kommer köras till respektive avdelning. 

Materialbristen har fått regionen i stabsläge

Björn Kardell berättar att leveransen med sjukvårdsmaterial som kom under tisdagskvällen är betydligt större än de magra leveranser som dykt upp under de senaste två veckorna. 

Björn Kardell vågar dock inte sia om operationerna på Akademiska sjukhuset kan återupptas som planerat på torsdagen. 

– Jag vågar inte säga det än. Jag vill se ett par dagar till med normala leveranser innan jag kan tycka att faran verkar över, säger han till UNT.  

Materialbristen har fått regionen att gå i stabsläge och den har även drabbats regionerna Uppsala, Örebro, Västmanland, Sörmland och Dalarna.  

LÄS MER: Här kan du läsa alla de senaste artiklarna om materialkrisen