Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda angreppen mot SR: ”Haveri”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Foto: PAUL HANSEN / DN

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski dömer ut Sveriges Radios hantering av islamist-avslöjandet som ”ett allvarligt haveri”. 

Han reser också frågan om vilket samarbete SR har med Säpo. 

Artikeln har fått SR-vd:n Cilla Benkö att reagera:

”I en ledarartikel i dag sprider Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski rena faktafel”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Men Peter Wolodarski slår tillbaka.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski går till hårt angrepp mot Sveriges Radios hantering av den reporter som inledde en relation med islamisten Raad Al-Duhan. Säpo bedömer att mannen utgör ett hot mot rikets säkerhet, och han är dömd för att ha mordhotat Expressen-journalisten Anna Gullberg, dåvarande chefredaktör på Gefle Dagblad.  

Reportern har återkommande rapporterat om islamistens fall. Hon avslutade sin tjänst hos Sveriges Radio i oktober, efter att relationen blivit känd för Ekochefen Klas Wolf-Watz. Men det var först genom tidningen Dokus rapportering den 5 maj som situationen blev känd för allmänheten. 

Hyllades och kritiserades

Expressen har rapporterat om hur reporterns mamma skrev ett brev till regeringen där hon fördömde Säpo och tillämpningen av Lagen om särskild utlänningskontroll (LSU). Expressen har även kunnat berätta hur publiceringarna om Raad Al-Duhan både hyllades på ett morgonmöte och kritiserades internt på Sveriges Radio, där flera mångåriga medarbetare ansåg att granskningen var för okritisk gentemot den utpekade islamisten. 

Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist har tidigare skrivit att SR-ledningen säkert skulle ha agerat mer resolut om reportern inlett en relation med en nazist i stället för en islamist. 

Peter Wolodarski skriver nu i DN att lyssnarna redan i höstas borde fått veta vad som hänt. 

”En mediechef som tror att en skandal av detta slag i första hand ska behandlas som ett ”personalärende”, har inte enbart missförstått sin viktigaste lojalitet – den mot allmänheten. Själva försöket att i tysthet begrava historien bidrar också till att underminera förtroendet för den publicistiska verksamheten.”

Han pekar på att Sveriges Radio historiskt avslöjats ha haft nära band till Säkerhetspolisen, och refererar till en granskning från 2003 där det framgick att Säpo hade agenter på Sveriges Radio under kalla kriget. Wolodarski lyfter då frågan om vilken inblandning Säpo har i dag och påstår även att höga SR-chefer ”har i samband med sina tillsättningar skriftligen fått bekräfta sin roll i just totalförsvaret i händelse av krig”.

”Är den svenska säkerhetstjänsten inblandad? Intresserar sig Säpo, precis som under efterkrigstiden, för medarbetare i public service?” 

Cilla Benkö: Inga som helst kopplingar

Sveriges Radios vd Cilla Benkö har under söndagsförmiddagen låtit publicera ett pressmeddelande där hon anklagar Wolodarski för faktafel och att han insinuerar ”allvarliga anklagelser” mot SR. 

”Sveriges Radio har inga som helst kopplingar till SÄPO. Att en mediechef i Sverige 2021 insinuerar detta är häpnadsväckande.”

Sveriges Radio har ett beredskapsuppdrag, och är en del av svensk krisberedskap och civilt försvar. Men Cilla Benkö slår ned på Wolodarskis formulering om totalförsvaret: 

”Jag är den högsta chefen på Sveriges Radio och varken jag eller någon annan har gjort detta. Varför Peter Wolodarski påstår felaktigheter är mycket svårt att förstå”

Wolodarski: ”Vågat av henne”

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski vänder sig mot Cilla Benkös kritik och menar att hon har fel. Han uppger att han har tagit del av tillförlitliga uppgifter från personer på Sveriges Radio som stöder hans påstående.

– Jag vet att det har förekommit. Jag har själv haft kontakt med fall som har bekräftat detta och som själva suttit med ett sådant dokument. Det är otroligt vågat av henne att gå ut och dementera detta, när det förekommer, säger han. 

Peter Wolodarski understryker att han inte vet om Cilla Benkö själv skrivit under ett sådant dokument.

– Hon har varit chef väldigt länge och det är möjligt att det inte förekommit tidigare, men jag vet att det har förekommit, säger Wolodarski, som inte vill specificera närmare vad hans uppgifter bygger på, mer än att det inträffat efter att Benkö tillträdde som vd.

Cilla Benkö har tidigare uppgett att det är omöjligt för Sveriges Radio att tillsätta en extern utredning av det inträffade. Detta med hänvisning till att en sådan skulle äventyra källskyddet och inte vara förenlig med grundlagen. Mårten Schultz, professor i civilrätt, har underkänt förklaringen och skriver i SvD: ”En extern utredning kan naturligtvis utföras på ett sätt och utifrån riktlinjer som inte riskerar att röja källor eller riskera att meddelare hamnar i kläm.”


RÄTTELSE: I en tidigare version av den här texten uppgavs att Cilla Benkö började som vd 2008, rätt är att hon tillträdde 2012. Årtalet som angavs i artikeln, 2008, var när Benkö utsågs till vice vd. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.