Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maria Wetterstrand på flera dubbla stolar

Wetterstrand informerade regeringen om sin styrelsepost i företaget Cortus Energy innan hon blev utredare.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Maria Wetterstrand, regeringens flygutredare, är jävsanklagad som ägare i Cortus Energy. Nu kommer nästa jävmisstanke mot Wetterstrand - hon är vd i ett finskt bolag som har flyg- och flygbränslebolag i sin kundkrets, något Altinget var först att rapportera om.

– Det är vattentäta skott med de bolag jag jobbar med, säger hon till Expressen.

Wetterstrand informerade regeringen om sin styrelsepost i företaget Cortus Energy innan hon blev utredare – däremot utelämnades att hon äger aktier för hundratusentals kronor i företaget.  

Det fick Miljö- och energidepartementet veta först när utredningen ”i princip var klar”. 

Nu kommer nästa jävsmisstanke. Altinget var först med att uppmärksamma att Wetterstrand är vd för den finska kommunikationsbyrån Miltton Purpose sedan 2017. 

Miltton Purpose ingår i en finsk koncern där det finns tydliga kopplingar till den flygbransch Wetterstrand har i uppdrag att utreda. 

I kundstocken finns bland annat Finnair, Finavia och Neste. Bolag som använder programförklaringen ”att producera mer förnybart flygbränsle” inför 2019.

”Vattentäta skott”

Maria Wetterstrand poängter att hon omgående när hon fick uppdraget var tydlig mot koncernchefen om att hon inte kunde jobba med bolag med koppling till flygbranschen. 

– Den viktigaste uppgiften är att jag inte har jobbat med några bolag som har att göra med den här branschen, säger hon till Expressen.

– Det är vattentäta skott med de bolag jag jobbar med och den verksamhet som bedrivs i andra delar av Miltton. Det är Finlands största kommunikationsbyrå som har eller har haft alla stora finska företag som sina kunder. 

Hon anser inte att vd-jobbet krockar med uppdraget, men erkänner att hon själv funderat på om det kunde bli problem.

– Absolut. Jag funderade direkt från början på vad det innebär för begräsningar för mig i mitt riktiga jobb.

”Redan på första mötet”

Wetterstrand säger också att hon varit öppen mot departementet med denna information.

– Det har varit uppe med departementet redan på vårt första möte och jag förklarade att jag inte kommer ta några uppdrag från företag som finns i den här branschen.

När det gäller jävanklagelserna kring Cortus Energy har DN gått ut med att Wetterstrand ställde frågan om det kunde bli ett problem att hon ägde aktier i, till Miljö- och energidepartementet.

Tidningen har begärt ut mejlkonversationen mellan Wetterstrand och Miljö- och energidepartementet från slutet av 2017 till mars 2019. 

Fick aldrig svar

Den 4 februari skriver Wetterstrand att hon fått reda på att Cortus Energy diskuterar ett samarbete med ett annat bolag, där de skulle bygga en gemensam anläggning för att producera biojet. Hon skriver att hon äger aktier i bolaget – och frågar om det kan utgöra ett problem. 

Något svar fick Maria Wetterstrand aldrig.

Ett misstag enligt Miljö- och klimatminister Isabella Lövin, (MP).

– Det är ett förhållande som hon meddelat departementet och det har inkommit i början på februari ett mejl där hon frågat om det finns problem, eller en intressekonflikt. Tyvärr har hon inte fått svar på det mejlet, säger Lövin till DN.

”Skulle bli problematiskt”

Lövin vill däremot inte uttala sig kring om det gjort någon skillnad för utredningen om hon fått kännedom om mejlet tidigare. Hon vill inte heller uttala sig om jävsfrågan men hade gjort bedömningen utifrån sin politiska utgångspunkt. 

– Jag hade nog kunnat förutspå att det kunde bli problematiskt. Utredare kan ha många engagemang, det är en deltidssysselsättning. Men just i det här fallet hade jag sett att det skulle bli problematiskt, säger hon till DN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.