Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter vårvärmen – nu kommer Arktiskylan

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Nästa är det slut på det fina vårvädret. Nattetid förväntas det bli minusgrader i hela landet och på tisdag ser det ut att bli en hel del snö i Svealand
Foto: Patrik C Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den senaste veckan har det legat vårkänslor i luften då ett högtryck från Europa har bjudit på sol och värme runtom i landet. 

Men nu slår vintern tillbaka. På söndag drar kall luft in från Arktis – och nästa vecka kan hela Sverige räkna med minusgrader och regn- eller snörusk.

– Det kommer absolut att bli snö på sina håll och det kommer också att bli riktigt kallt, även nere i söder, säger Josefin Bergstedt, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Sedan förra helgen har svenskarna kunnat njuta av ovanligt varmt och soligt väder för den här tiden på året tack vare ett högtryck som fört med sig varma vindar söderifrån. 

Men nu ger högtrycket vika – från och med söndag börjar det dra in kall luft från norrifrån och nästa vecka väntar kalla temperaturer och nederbörd i hela landet. 

– Det kommer absolut att bli snö på sina håll och det kommer också att bli riktigt kallt, även nere i söder, där vi i går hade uppemot 18 grader, säger Josefin Bergstedt, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Den kalla luften, som drar ner från Arktis, förväntas röra sig in över Sverige från och med söndag, säger Josefin Bergstedt. 

– Samtidigt kommer det in ett snöområde under söndagen och det kommer att snöa på ganska så rejält i södra och mellersta Norrland, det kan även komma snö i de norra delarna av Svealand i Dalarna, ner mot Gävle. 

Josefin Bergstedt, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Foto: Pressbild / StormGeo

”Ett riktigt bakslag för våren”

På många håll innebär den kommande veckans temperaturer en riktig chockförändring jämfört med den senaste veckan – nattetid väntas det bli minusgrader i hela landet och i Svealand kan temperaturen sjunka under 10 minusgrader. 

– På tisdag ser det till och med ut som det kommer snö i Stockholmsområdet. Sen i Götaland, längst ner i söder, så ligger det på enstaka plusgrader under dagtid, säger Josefin Bergstedt.

– Så det blir ett riktigt bakslag för våren. Men det är ju inte ovanligt, det brukar ju bli sådana här bakslag varje år. 

Kan man se någon förbättring framåt slutet av nästa vecka?

Nej, absolut inte. Utan det är precis tvärtom. Den här kylan börjar smyga sig in nu i helgen, och vi kommer att märka av den fram emot tisdag eller onsdag. Sedan kommer det att vara lika kallt hela veckan ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.