Efter värmen: SMHI varnar för skyfall i Västsverige

Så blir vädret i veckan – meteorologen ger sin prognos • ”Kan smälla på rätt rejält”.
Regnovädret orsakade översvämningar på flera håll, här en gångtunnel i Alingsås som vattenfylldes.
Foto: Läsarbild
Regnet vräkte ner i Vänersborgstrakten.
Foto: Läsarbild
Ett kraftigt åskoväder drog förbi under måndagskvällen.
Varningen gäller från Varberg upp en bit in i Värmland.
Foto: SMHI/Skärmdump / SMHI

SMHI har utfärdat en gul varning för delar av Götaland och Värmland – vid 13-tiden drog skyfall och åskväder in och orsakar översvämmade hus och blixtbränder. 

I Vänersborg, Trollhättan och Mellerud larmas det om flera vattenskadade villor – men räddningstjänsten har ingen möjlighet att pumpa vatten ur källare.  

– Vi ber människor att plocka undan sina grejer i källaren och rensa brunnarna så att vattnet kan rinna undan, säger Johan Ytterberg, vakthavande befäl för räddningstjänsten. 

Under måndagsförmiddagen fortsatte solen att skina på Västkusten – men sen vände det snabbt. SMHI utfärdade en gul varning för ”skyfallsliknande regn” i nordvästra Götaland och sydvästra Värmland.

– Det varnas för kraftiga skurar med inslag av åska, säger meteorologen Lasse Rydqvist på väderinstitutet Storm. 

Särskilt utsatt av skyfall är Trollhättan, Vänersborg och Mellerud där flera fastigheter drabbats av vattenskador under måndagen. 

– Vi har väldigt många vattenskador på olika platser och vi kommer inte att lösa att kunna åka runt och pumpa fastigheter. Utan vi kommer att ta samhällsviktiga byggnader, säger Johan Ytterberg, vakthavande befäl för Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund, vid 19-tiden på måndagen.  

Blixtnedslag vid Landvetter

Åskovädret tycks även ha orsakat ett par bränder. 

– Vi har haft två bränder som troligtvis beror på åskan men de är avklarade, säger Johan Ytterberg. 

Vid Landvetter fångades ett blixtnedslag tidgare under kvällen. 

Blixtnedslag vid Landvetter.
Foto: Läsarbild

Ovädret kommer in söderifrån och SMHI:s varning gäller till klockan 22 på kvällen.

– Molnigheten kommer öka under dagen och kommer ligga kvar en bra bit in på kvällen.

SMHI:s nya system är baserat på vilka risker det finns för samhällskonsekvenser – till skillnad från det tidigare systemet som baserades på till exempel regnmängd.

– Här är det framför allt att vägar och källare kan bli översvämmade. Om man vet med sig att man har en källare som ligger i ett utsatt område eller har tidigare erfarenheter kan man ta en extra kik om det är något man vill plocka upp.

Temperaturerna väntas ligga runt 20 grader under kvällen. På tisdag ska värmen komma tillbaka med temperaturer runt 25 grader.

SMHI:s varningar

Sedan oktober 2021 har SMHI nya varningsnivåer som ersatte klass 1, 2 och 3-varningar.

Nu utfärdar myndigheten varningar med nivåerna gul, orange och röd som klassas utifrån vilka konsekvenser eller störningar som vädret kan skapa i samhället.

GUL: Utfärdas när det finns ”vissa risker för allmänheten” på grund av vädret. Vid gul varning uppmanar SMHI allmänheten till en ökad uppmärksamhet för väderutvecklingen.

ORANGE: Utfärdas när det finns risk för allvarliga konsekvenser för samhället på grund av vädret. Vid orange varning avråder SMHI allmänheten från aktiviteter som innebär en ökad utsatthet kopplat till väderutvecklingen.

RÖD: Utfärdas det finns risk för mycket allvarliga konsekvenser för samhället eller en stor fara för allmänheten. Vid en röd varning uppmanar SMHI allmänheten att helt avstå från aktiviteter som innebär en ökad utsatthet kopplat till väderutvecklingen.

Europa står inför den värsta torkan på 500 år – hotar handeln

Skogsbränder och uttorkade floder • Slut på vatten i Storbritannien

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.