Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter värmeböljan – nu drar kylan in med regn och åska

Fina sommardagarna är över för oss svenskar och nästan hela Sverige kan räkna med regnskurar åtminstone någon gång under måndagen, på sina håll blir det även åska.
Meteorologen Camilla Albertsen spår svalt väder och regn i nästan hela Sverige.Foto: Stormgeo
Från strålande sol till kyligt väder och regn.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Madeleine Westin, meteorolog på TV4.Foto: TV4 Nyheterna
Nu drar regn och åska in från väst och kyler ner Sverige.Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Säg ajöss till högsommarvärmen – nu drar regn och åska in från väst och kyler ner Sverige.

– Nu är det slut på varma vackra sommardagar, säger Camilla Albertsen, meteorolog på väderinstitutet Storm.

I veckan kan det till och med bli snö i norr.

De varma fina sommardagarna är över för både svenskar och norrmän och nästan hela Sverige kan räkna med regnskurar åtminstone någon gång under måndagen. På sina håll blir det även åska.

– Det är ett lågtryck som drar in från väst över södra Skandinavien och det riktigt vackra vädret är slut. Det blir snarare vanligt nordiskt sommarväder, säger Camilla Albertsen, meteorolog på väderinstitutet Storm.

I Stockholms län blir det ganska varmt och gott med 22 grader, men regn och åska i början av veckan. Även i Östergötland är det varmt när åskan dundrar över himlen på måndagen.

– Vi kommer se åska och ganska intensiva skurar, säger Camilla Albertsen.

Blir det någon annan nederbörd än regn?

– Nej nån snö blir det inte, inte ens lite hagel. Mest bara regnskurar.

Allra varmast blir det i norra Sverige och Gotland, men skiftet blir desto mer dramatiskt norröver när regnet kommer under måndagskvällen.

I Gällivare är det 25 grader på måndagen, men till onsdagen väntas temperaturen sjunka ner till tio grader.

– I norra delarna av norrland blir det runt tio grader, så ganska kyligt. Även ner mot blir det svalt. I Umeå blir det temperaturer på 15 till 16 grader. Det ser ut att bli skurar även på onsdag i området, säger Camilla Albertsen. 

TV4-meteorologen: Inslag av snö

Madeleine Westin, meteorolog på TV4, säger dock att det kan komma snö i de nordligaste delarna av landet i veckan.

– Det är ett djupt lågtryck från de brittiska öarna där det nu är mycket blåsigt och delvis ganska regnigt. Det här lågtrycket för med sig ett par frontsystem in över Sverige och i samband med dem lokalt kraftigt regn och kraftig åska. Det kommer avancera över österut över landet, säger hon till TV4 Nyheterna om söndagen och början av veckan.

– Att det börjar dyka upp lite mer moln är ett tecken på att högtrycket börjar försvagas.

– Det kan förekomma väldigt kraftiga regnmängder med de här åskcellerna.

Och även snö, då:

– Tisdag onsdag är det en klar förändring av väderläget i hela landet. Till och med … på onsdag kan det vara inslag av snö uppe i fjällen högst upp i norr, säger Madeleine Westin.

Så blir vädret:

Gällivare: På måndag blir det varmt med 25 grader och sol. Men på kvällen kommer regnet som stannar ända in på onsdagen. På tisdagen ligger graderna kring 15-16. På onsdag drar det ner mot tio grader.

 

Umeå: Måndag blir lite solig men redan kring eftermiddagen kommer regnet. Tisdag bjuder på 20 grader men på onsdagen blir det skurar och temperaturer runt 15-16 grader.

 

Östersund: Måndag blir molnig med rätt kraftiga skurar. Temperaturer på omkring 19-20 grader. Tisdag blir soligare med 20 grader. Men på onsdagen går graderna ner mot 15.

 

Mora: Måndagen börjar i regn och slutar med sol och runt 20 grader. Resten av veckan får uppehåll och lite sol men bara 16-18 grader.

 

Stockholm: Här dundrar moln, åska och regn in på måndagen och det blir uppemot 22 grader. På tisdagen kommer solen och på onsdag blir det nederbörd. Under veckan blir det 20 grader.

 

Linköping: Hit kommer åska på måndagsmorgonen, men under dagen blir det uppehåll och 22 grader. Kan bli skurar på tisdagen och 18-19 grader. Från och med onsdagen är solen tillbaka.

 

Göteborg: På måndag blir det uppehåll, sol och 22 grader. På tisdagen och onsdagen blir det en del skurar med åska. På onsdag och torsdag lyser solen men det blir svalare, ungefär 17-18 grader.

 

Malmö: Vädret blir fint på måndagen med sol och upp mot 23 grader. Det kan dock komma någon skur. På tisdagen blir det en del regn och 18-19 grader. Fram till fredag kan Malmöborna räkna med sol och 20 grader.

 

Visby: Här passerar fronten med regn på måndagen men det blir hela 24-25 grader varmt. Resten av veckan blir fin med sol, men något svalare, 18-20 grader. 

Meteorologen: ”Upp mot dryga 30–33 grader”.
Överläkare Mikael Sandströms tips till äldrevården under värmeböljan och pandemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.