Efter värmeböljan – nu varnar räddningstjänst

Svårsläckt skogsbrand i Kalmar län fortsätter rasa: ”Otäckt”
Stora delar av Sverige upplever just nu en värmebölja – något som gjort marken väldig torr och lättantändlig.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN
Räddningstjänsten varnar nu för att grilla utomhus i sommarvärmen.
Foto: Jaromir Chalabala / CLOURBOX
”Det gäller att se till att man har koll på sin grill. Att inte ha något brännbart material i närheten. Det ska inte heller vara några kvistar eller löv i närheten”, säger Martin Sköld vid Räddningscentralen mitt.
Foto: Pontus Lundahl / TT Nyhetsbyrån

Stora delar av Sverige upplever just nu en värmebölja – något som gjort marken väldig torr och lättantändlig. 

På flera håll i landet har gräsbränder startat och under lördagen brann ett skogsområde stort som 200 fotbollsplaner utanför Mönsterås.  

Räddningstjänsten varnar nu för att grilla utomhus i sommarvärmen. 

– Vi uppmanar till att verkligen värdera om man ska grilla ute i skogen, om det verkligen är nödvändigt, säger Martin Sköld, operativ chef på Räddningscentralen mitt. 

Det är ovanligt varmt i Sverige och på flera håll har det slagits värmerekord och värmeböljan väntas ligga kvar fram till måndag. 

I samband med det varma vädret har det blivit torrt på flera håll, vilket lett till flera gräsbränder runtom i landet. Det är också blåsigt på flera håll något som gör det lätt för bränderna att snabbt spridas vidare. 

Räddningstjänsten vill nu att allmänheten planerar innan man bestämmer sig att grilla i naturen. 

– Det kan va trevligt att grilla men då kan vänta med grillningen till det blir en blötare period, säger Martin Sköld vid räddningscentralen Mitt. 

– Behöver man grilla så ska det vara iordningställda grillplatser. Men vi avråder från att elda löv och trädgårdsavfall.

Värmeböljan ligger kvar tills på måndag

SMHI varnar på sin hemsida för mycket varmt väder i söder under helgen, med eftermiddagstemperaturer på mellan 26 och 30 grader. De har även skickat ut en klass 1-varning för kraftig åska under lördagen i Dalarnas Län, Värmlands Län och Örebro Län. I småländska Målilla var det den varmaste junidagen sedan 1947 då temperaturen mätte 34,6 grader. 

Per Holmberg är meteorolog på väderinstitutet Storm:

– Det är ovanligt varmt väder. Det är flera rekord som slagits. En riktig värmebölja, säger han. 

– Värmeböljan ligger kvar fram till och med måndag. Men sedan mot mitten av veckan kommer svalare luft in, då blir det mellan 20 till 25 grader. 

”Viktigt att ha koll på sin grill” 

Martin Sköld tipsar om att alltid ha vatten i beredskap så att man lätt kan utföra en släckningsinsats, men också att larma 112 om det olyckan blir ett faktum.

– Alla bränder är små i början. Man kan ha en vattenkanna, en hink eller en vattenslang i närheten. Det är också bra att vattna på närområdet innan man börja grilla, säger han.

– Det gäller att se till att man har koll på sin grill. Att inte ha något brännbart material i närheten. Det ska inte heller vara några kvistar eller löv i närheten.

Han rekommenderar även att följa råd och beslut kommunen, räddningstjänsten och Länsstyrelsen. 


Meteorologen: ”Över 30 grader flera dagar i rad”

Johan Groth om stundande värmeböljan och midsommarvädret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.