Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter väljarraset – M presenterar budget

M-ledaren Anna Kinberg Batra. Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Ekonomiskpolitiska talespersonen Ulf Kristersson Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Sedan valet har Moderaterna förlorat nästan 400 000 sympatisörer.

Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson presenterade under onsdagen partiets skuggbudget "Hela Sverige ska jobba" – ett reformpaket på 37 miljarder kronor, varav sänkt skatt på arbete med 22 miljarder kronor.

Det nygamla receptet stavas: arbetslinje och skattesänkningar.

– Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas, säger statsminister Stefan Löfven, så ofta han får chansen.

I dag kom Anna Kinberg Batras svar:

– Arbetslinjen ska utvecklas, inte avvecklas.

Partiet lovar samtidigt 500 000 nya jobb till 2025.

Enligt en sammanvägning av de senaste partisympatiundersökningarna skulle Moderaterna få 17,3 procent om det vore val i dag. Det är den sämsta siffran sedan indexet började presenteras i januari 2010.

Sedan valet 2014 har nästan 400 000 sympatisörer lämnat Moderaterna.

Men nu hoppas partiledaren Anna Kinberg Batra och den ekonomiskpolitiska talespersonen Ulf Kristersson att vändningen är nära.

På en presskonferens i riksdagen under onsdagsförmiddagen presenterade de, sist ut av partierna, årets vårmotion.

Lovade halverad jobbklyfta

Partiledningen lovade bland annat att halvera jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda till 2025.

Enligt vårmotionen vill Moderaterna sänka skatten på arbete med 22 miljarder kronor under 2018 – den största skattesänkningen sedan jobbskatteavdraget infördes 2006.

Enligt partiet är skattesänkningen inriktad mot låga inkomster. Skatten på deltidsarbete sänks med upp till tio procent. Busschaufförer, förskollärare och poliser får behålla nära 500 kronor mer varje månad, och lokalvårdare nära 400 kronor, enligt Moderaternas vårmotion.

– Urholkar man arbetslinjen urholkar man välfärden och tryggheten, sa Anna Kinberg Batra, och anklagade regeringen för att göra just det.

Redan i går skrev partiledningen en debattartikel i Dagens Nyheter på det temat.

 

LÄS OCKSÅ: Magdalena Andersson presenterade regeringens budget

 

Strikt arbetslinje för försörjningsstödet

"Moderaterna har två ambitiösa jobbmål som styr vår ekonomiska politik. Vi tänker ta ansvar för reformer som halverar jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda och som gör att 500 000 nya jobb kan skapas till 2025", lovade Anna Kinberg Batra, Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.

Samtidigt presenterade M-topparna tre av delarna i partiets "bidragsreform":

# Inför en strikt arbetslinje för försörjningsstödet.

# Inför kvalificering till de svenska ersättningssystemen.

# Inför ett lagstiftat bidragstak.

"I vårbudgetmotionen utvecklas dessa tre förslag. Tillsammans med att göra a-kassan till en bättre fungerande omställningsförsäkring, innebär detta att arbete kommer löna sig bättre och de svenska bidragen blir mer rättvisa. En skärpt arbetslinje, bidragstak och kvalificering in till bidrag och ersättningar minskar jobbklyftan och skapar fler jobb, samtidigt som vi säkerställer att svenska folkets samlade skattepengar oftare går till välfärd än till bidrag. Det vinner hela Sverige på", skrev de i debattartikeln.

 

"Nytt fördjupat utanförskap"

På presskonferensen i riksdagen under onsdagen lämnade Anna Kinberg Batra över till "nästa finansminister" Ulf Kristersson.

Och han konstaterade att risken nu är stor för ett "nytt fördjupat utanförskap". De särskilt utsatta är utrikes födda kvinnor, enligt Moderaterna.

– Fler kvinnor från Afrika och Asien måste komma in på arbetsmarknaden. Människor som skulle kunna göra stora insatser på svensk arbetsmarknad, konstaterade Kristersson, och fortsatte:

– Socialbidraget är Sveriges sämsta bidrag.

Moderaterna gav samtidigt besked om att partiet vill korta a-kassan från 13,5 månader till 12 månader, sänka taket i a-kassan och begränsa aktivitetsstödet så att det upphör vid en arbetslöshet som är längre än tre år.

– Det är vår bidragsreform, enligt Ulf Kristersson.

Det tidigare M-löftet om 25 000 poliser upprepades också under onsdagens presskonferens. Partiet lovar också att tillföra resurser för att kunna höja polisernas löner med motsvarande 2000 kronor i månaden.