Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter våldtäkterna – så arbetar Bråvalla festival med trygghet

Bråvallafestivalen inleddes under onsdagen. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
En temporär polisstation har öppnats på festivalområdet med öppet dygnet runt.Foto: ROBERT BOMAN / BILDBYRÅN

Förra året anmäldes fem våldtäkter på Bråvalla festival – den kanske mest uppmärksammade skedde mitt under Zara Larssons spelning.

Nu arbetar festivalen med nya rutiner och metoder för att förhindra fler sexualbrott.

– Vi tror att vi kommer kunna mer förebyggande än vi någonsin har varit, säger Ulf Bowein, säkerhetsansvarig på Bråvalla.

Förra året anmäldes 111 sexuella ofredanden på svenska festivaler. Året innan var siffran tio anmälningar. Det visade statistik som P3 Nyheter tog fram i fjol.

Även antalet anmälda våldtäkter på festivaler ökade – från fyra 2015 till tio 2016. 

Fem av dessa tio inträffade på Bråvalla festival. Den kanske mest uppmärksammade av dessa skedde mitt i publikhavet under svenska popstjärnan Zara Larssons spelning. 

Polisen: "Ingenting man bör acceptera"

Bråvalla festival drog i gång igen under gårdagen. Natten mot torsdagen hade polisen redan fått in ett flertal anmälningar om sexuella ofredanden och ett våldtäktsförsök. 

LÄS MER: Våldtäktsförsök anmält på Bråvalla

Björn Öberg, polisens presstalesperson i samband med Bråvalla festival, menar att de arbetar förebyggande genom att ha många synliga poliser på festivalområdet. En temporär polisstation har öppnats på festivalområdet med öppet dygnet runt.

– Vi har mycket poliser på plats, för att brott överhuvudtaget inte ska ske. Det är också viktigt att informera om att det är ett brott att bli tafsad på, så att man anmäler det. Det är ingenting man bör acceptera, säger Björn Öberg.

Stärker belysningen på festivalområdet

Ulf Bowein, säkerhetsansvarig på Bråvalla, berättar att de efter fjolårets händelser har utarbetat nya rutiner för att stärka trygghetsarbetet på området. 

– Vi följer noga all typ av händelser för att kunna ändra saker löpande under dagarna. En sådan sak är vissa platser på området som är mer bevakade än tidigare, där vi ser att vi har en mer typ av ofredande. Där har vi stärkt med både belysning men framför allt med personal. Publikhavet är en plats, säger Ulf Bowein.

"Mer förebyggande än någonsin"

Han menar att festivalen arbetar hårt med att eventuella sexbrott ska anmälas så snabbt som möjligt.

– Sker ett övergrepp eller våldtäkt vill vi att det så fort som möjligt kommer till rätt instans och anmäls. Vi vill helst att det ska vara noll, men då ska det vara noll på riktigt. Hellre en hög statistik och att det utreds, säger Ulf Bowein.

Gör ni tillräckligt i år för att förhindra sexuella övergrepp?

– Det är för tidigt att säga. Vi tror på den modellen vi har valt och hoppas att den kommer att ge ett resultat. Vi tror att vi kommer kunna mer förebyggande än vi någonsin har varit, säger Ulf Bowein.

Polisens uppmaning: Anmäl om du utsatts för någonting 

Arrangören och polisen samverkar också med den ideella organisationen Nattskiftet, som består av frivilliga trygghetsvandrare på området. Enligt Björn Öberg är polisens uppfattning att det hittills, med cirka 40 anmälningar, varit färre anmälda brott än vid den här tidpunkten i fjol.

LÄS MER: Festivalpoliser bär automatvapen efter tidigare terrorattacker

– I allmänhet har det varit god stämning. Än så länge har vi ingen anmälan om våldtäkt och vi hoppas att det fortsätter så. Vi upprepar budskapet att anmäla om man har utsatts för någonting eller sett någonting, säger Björn Öberg. 

Sexualbrott ökar i statistiken

Det ökade antalet anmälda våldtäkter, inte bara på festivaler, har väckt stor medial uppmärksamhet den senaste tiden. Enligt Klara Hradilova Selin, utredare vid Brottsförebyggande rådet, finns det flera förklaringar till att anmälningarna ökar – bland annat det ökade fokuset i den offentliga debatten.

– Det är bra naturligtvis. Men det här är egentligen ingen ny fråga. Vi har sett en ökning av polisanmälda sexualbrott under flera decennier. Den största ökningen skedde 2005 för att man ändrade lagstiftningen så att fler händelser räknas som våldtäkt, säger hon.

Svårt att mäta faktisk ökning

Trots ökningen menar Klara Hradilova Selin att det fortfarande finns ett stort mörkertal – uppskattningsvis anmäls bara 10 till 20 procent av alla sexuella övergrepp som begås. Samtidigt menar hon att det är svårt att mäta om antalet faktiska sexbrott har ökat i samband med att anmälningarna gör det. 

– Det utesluter inte att en faktisk ökning har ägt rum, men det är väldigt svårt att mäta. Majoriteten av alla sexualbrott sker i det dolda, säger Klara Hradilova Selin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.