Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter våldsvågen – 16 gripna på 24 timmar

Anders Thornberg om polisens arbete att stoppa senaste våldsvågen i Stockholm.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stockholmspolisen har det senaste dygnet gripit 16 personer kopplade till den senaste tidens grova våldsbrott i huvudstadsregionen. Det meddelar polisen på sin hemsida.

Sedan juldagen, då en känd gängkriminell man sköts till döds i Rinkeby, har en sällan skådad våldsspiral skakat Stockholm.

Skottlossningarna och explosionerna har avlöst varandra. Bara det senaste dygnet har två sprängladdningar exploderat i olika förorter, och sammanlagt har ett 20-tal våldsbrott kopplade till gängkriminella miljöer inträffat den senaste månaden.

Enligt polisen har 16 personer gripits på olika platser i länet kopplat till den senaste tidens grova våldsbrott. Bland de gripna finns flera minderåriga personers om rymt från LVU-boenden. Vapen och sprängmedel har beslagtagits.

Föregripit våldsbrott 

”Vi är inne i en intensiv fas just nu. Vi ligger mycket nära de kriminella individerna i miljön och bedömer att vi det senaste dygnet, men även tidigare, har kunnat gripa flera personer som har varit på väg att begå grova våldsbrott”, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för polisens särskilda händelse som hanterar den senaste tidens våldsvåg, i ett pressmeddelande.

De gripna misstänks för bland annat mord, förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Ett hundratal poliser från andra delar av landet förstärker sedan en vecka tillbaka Stockholmsregionen.

”Den förstärkning vi fått är till stor hjälp i det ansträngda läge vi är i. Vi arbetar offensivt för att bryta våldsutvecklingen”, säger Hanna Paradis.

Inga detaljer

Under torsdagen skedde en stor polisinsats i Sundsvall där sju personer greps misstänkta för grova brott. Samtidigt beslagtogs vapen och stora mängder narkotika.

Medieuppgifter har gjort gällande att ett konfliktområde mellan grupperingar i Stockholm har varit just narkotikamarknaden i Sundsvall, men polisen har inte velat bekräfta att så är fallet.

Polisen uppger i pressmeddelandet att andra polisregioner den senaste tiden ”ingripit mot brott begångna i Stockholm”, utan att nämna vilka regioner det gäller.

Gängexperten: Ett mord kan kosta uppåt en miljon

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren om våldsvågen i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.