Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter våldsvågen – demonstration i Järva

Bara de två senaste veckorna har tre personer mördats i skjutningar i Tensta och Rinkeby. Den här bilden togs efter dubbelmordet på två bröder.Foto: Alex Ljungdahl
Minnesplats vid kaféet där skjutningen ägde rum.Foto: Alex Ljungdahl
Polisen undersöker.Foto: Alex Ljungdahl

En två dagar lång demonstration – mot våldet i Järva.

De boende har tröttnat, och nu vill de att politikerna tar de många morden på allvar.

– Folk mördas, våra mammor gråter och unga tappar hoppet. Nu är det dags att politikerna lyssnar, säger Ilyas Hassan, en av initiativtagarna till helgens demonstration mot våld.

På ett och ett halvt år har det skett 17 mord i Järvaområdet.

Men nu har de boende fått nog – och vill att övriga Stockholm lyssnar.

I dag vid lunch organiserade därför aktivister i Järva en demonstration kallad "Förorten mot våld" på Rinkeby torg. Demonstrationen fortsätter även i morgon lördag.

– Vi vill att man tillsätter en haverikommission och vidtar åtgärder. Det här är en nationell kris, säger Ilyas Hassan, initiativtagare till nätverket "Förorten mot våld" till Mitt i.

Tre har dödats på två veckor

Förra året konstaterades 112 fall av dödligt våld i hela landet, enligt Brottsförebyggandet rådet. Tio procent av dem – eller elva fall – inträffade i Järva.

Bara de två senaste veckorna har tre personer mördats i skjutningar i Tensta och Rinkeby.

Arrangören för nu fram en rad lokala krav. Bland annat vill man att en utredning av stadsdelsförvaltningarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. De vill också, som en akut insats, att Järva förstärks med fler psykologer och kuratorer för att erbjuda stöd, och att sociala insatsgrupper får mer resurser.

En lång talarlista

Under dagens demonstration fanns en lång talarlista. Bland andra ingick representanter från områdets moskéer, kriskommitténs talesperson Habane Hassan, organisationer som Somaliska mammor och Järvas nattvandrare.

Flera artister uppträdde, som rapparna Seluah, Jaffar Byn och Keya.

Under dagarna ska även paneldebatter hållas med kriminologer, representanter från orten och personer drabbade av våldet.

Satsningar på 19 miljoner

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) presenterade i dag satsningar på 19 miljoner kronor.

Nio miljoner av dem ska gå till att stärka den sociala insatsgruppen. I dag står cirka 50 personer i kö som väntar på att få hjälp från gruppen för att hoppa av från kriminell verksamhet.

Tio miljoner ska gå till Framtid Stockholm – öppenvårdsinsatser för unga och familjer.

– Det finns inte ord för hur oroväckande situationen är. Jag lider med dem som drabbas men blir också övertygad om att den politik vi nu driver kommer att leda till rätt saker, säger Karin Wanngård till DN.