Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter utbrottet – Tonga avskuret från omvärlden

Satellitbilder visar hur ett gigantiskt moln av aska, ånga och gas stiger från ön.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHMUEL THALER / AP TT NYHETSBYRÅN

Det underjordiska vulkanutbrottet bedöms som det kraftigaste på planeten på 30 år.

Önationen Tongas kommunikation med omvärlden beskrivs som avskuren – nu kan dricksvattnet ha förgiftats av askan.

Under lördagen fick undervattensvulkanen Hunga Tonga Hunga Ha'apai ett kraftigt utbrott.

En tsunamivarning utfärdades, och höga vågor slog mot flera länder kring Stilla havet, där två personer i Peru sveptes i väg.

Det har ännu inte rapporterats om några bekräftade dödsfall på Tonga, men förödelsen är stor på andra sätt.

Önationens kommunikationer till omvärlden uppges i stort sett vara helt avskurna, rapporterar CNN. De har pratat med experter som bedömer att utbrottet är det kraftigaste på planeten på 30 år, sedan vulkanutbrottet i filippinska vulkanen Pinatubo 1991.

Satellitbilder visar hur ett gigantiskt moln av aska, ånga och gas stiger från ön.

Varnar för förorenat vatten

Bilder på sociala medier visade hur himlen färgades svart av askan, och hur huvudstaden Nuku'alofa täcktes av vulkaniskt damm, rapporterar CNN.

Rädda Barnen varnar nu för farorna med att dricksvattnet kan ha blivit kraftigt förorenat.

En stor kabel i havet har också förstörts, och Katie Greenwood vid Internationella Rödakors- och rödahalvmånefederationens Stilla havs-delegation, uppger att ”förödelsen kan vara enorm, särskilt på de mest avskiljda öarna”.

”Vi försöker nu etablera kontakt med våra kolleger på Röda korset i Tonga för att uppskatta vilken typ av hjälp de är i behov av.”

Landet behöver ”omedelbar hjälp” att kunna ge dricksvatten och mat till invånarna, enligt talespersonen för parlamentet, Lord Fakafanua.

Han uppger vidare att många områden har drabbats av stora mängdes aska från luften och att ”den fulla vidden av skador för människor och mark är i nuläget är okända”.

Se också:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.