Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter uppskjutningen – Spacex-kapseln når ISS

Bild på kapseln strax innan den nådde ISS.
Foto: Skärmdump / Spacex
Uppskjutningen, som skedde i går, är den första där en privatägd rymdfarkost tar människor ut i rymden.
Foto: PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Befälhavare Douglas Hurley och Robert Behnkin nådde den internationella rymdstationen ISS efter en 19 timmar lång rymdresa.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Efter 19 timmars resa når Spacex-kapseln Dragon den internationella rymdstationen ISS på söndagseftermiddagen. 

Ombord finns de astronauterna Douglas Hurley och Robert Behnkin.

Klockan 16.29 beräknades raketen docka ISS-stationen i rymden, men dockningen genomfördes redan vid 16.16. Då hade det gått nästan 19 timmar sedan den historiska uppskjutningen lyckades på andra försöket. 

I Dragon-kapseln i raketen sitter de två amerikanska astronauterna Douglas Hurley och Robert Behnkin som ska ansluta till de två ryska kosmonauterna och den amerikanska astronauten som redan befinner sig på ISS. 

Uppskjutningen lyckades på andra försöket, efter att dåligt väder ställt till det för Nasa och Spacex tidigare i veckan. Det är första gången som en privatägd raket skickar astronauter ut i rymden i samarbete med Nasa. Bakom Spacex står Tesla-grundaren Elon Musk. 


Vid 16.16 nådde kapseln den internationella rymdstationen och dockade. Nu ska astronauterna möta de som redan befinner sig ombord på ISS.
Foto: Skärmdump / Spacex
Bild inifrån astronauternas kapsel. När kapseln var tillräckligt nära ISS fick astronauterna inte göra några kommandon, utan enbart låta datorn göra jobbet.
Foto: Skärmdump / Spacex

Jessica Meir om uppskjutningen: ”Goda nyheter”

Uppskjutningen av Hurley och Behnkin är också den första som Nasa genomför på nio år, sedan de amerikanska rymdfärjorna pensionerades 2011. 

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir, som kom tillbaka från sitt rymduppdrag i april, sa till CNN i går efter starten:

– Vi kommer fortfarande att ha rymdresor under internationella samarbeten, det kommer fortfarande vara en viktig del framöver, men det är goda nyheter att vi har flera farkoster som kan ta människor till rymden. 

Här kan du se när färjan anländer till ISS:

Nästan 19 timmar efter uppskjutningen anländer färjan till iSS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.