Under måndagen mötte rikspolischefen medierna efter upploppen under påskhelgen. Och han tog till hårda ordalag – och sa att det i vissa fall kan vara grövre brott än våldsamt upplopp.
– Jag skulle vilja påstå att detta är värre än våldsamt upplopp. I några fall kan det till och med vara försök till mord och i vart fall grovt blåsljus sabotage, säger Thornberg.
Polisen misstänker att kriminella gäng kopplas till upploppen. Enligt Thornberg har polisen känt igen flera personer som har anslutit till upploppen.
– Det har varit kriminella individer som har utnyttjat de här tillfällena för att använda våld mot samhället som inte har något med demonstrationerna att göra, säger Anders Thornberg.
Han säger också att det grova våldet är ”allvarliga symptom” på ett större problem. Han syftar på den omfattande rekrytering som i dag finns till de kriminella gängen.
– Barnen lockas till gängen innan de är straffmyndiga.
Andersson: Attack mot demokratin
Statsminister Magdalena Andersson stämmer in i hans uttalanden och skriver på Facebook att ”det här är inga vanliga motdemonstranter”.
Vidare skriver statsministern att de ansvariga ska avtjäna sina straff och att man ska arbeta för att stoppa nyrekrytering och segregation ”med alla till buds stående medel”.
”Både de högerextremas och gängens mål är att minska sammanhållningen, öka spänningarna och att samhället ska ge upp och dra sig tillbaka. Vårt svar är det motsatta.”
Polisen: Vi var måltavla
Jonas Hysing, nationell kommenteringschef, säger att våldsverkarnas motiv har varit att skada polisen och polisens egendom, snarare än Rasmus Paludan.
– Polisen var måltavla snarare än arrangören. Det som talar för det är att han inte var på plats vid flera tillfällen, säger han.
Totalt har 26 poliser skadats, 20 polisfordon förstörts och 14 civila skadats. Tre av dessa sköts av polis i nödvärn.
– Just nu är några av de brotten som misstänks: försök till mord, grov misshandel och våld mot tjänsteman, säger Jonas Hysing.