Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter uppgörelsen i dag – han är vinnaren

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven och Jan Björklund möts i ett handslag i samband med lördagens presskonferens.
Foto: Suvad Mrkonjic

Socialdemokraterna pekas ut som vinnare i "decemberuppgörelsen" enligt en färsk opinionsmätning från Novus.

Samtidigt säkras nu blockpolitikens framtid - tvärtemot vad statsminister Stefan Löfven önskade.

– Det är en oerhört svag regering. Han har inte stärkt sin position på något sätt och han måste fortsätta regera på ganska svaga premisser, säger Camilla Sandström, statsvetare vid Umeå universitet.

Sverigedemokraterna var de som ansågs ha mest att vinna på ett nyval. För de andra partierna var utfallet mer osäkert, anser flera experter Expressen har talat med. Därför betraktas SD också som lördagens stora förlorare efter att nyvalet stoppats.

– Det sänder signalen att deras inflytande nu är oerhört begränsat. De andra partierna var inte beredda att dansa efter deras pipa, säger Camilla Sandström, statsvetare vid Umeå universitet.

I stället pekas regeringspartiet Socialdemokraterna ut som vinnare, i en färsk opinionsmätning gjord av Novus under lördagen - efter beskedet om att det inte blir något nyval. Hela 48 procent pekar ut S som vinnare. Två kommer Moderaterna med 32 procent.

– Väljarna verkar tydligt se att det var S som gick vinnande ur det här. Alliansväljarna hade ju hoppats på att alliansen skulle vinna ett extra val. I och med att det nu inte blir ett extra val så får Stefan Löfven troligtvis regera vidare under hela mandatperioden, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

"Permanentat blockpolitiken"

Men regeringens tvära kast i frågan ge väljarna ett osäkert intryck, säger Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola.

– Å ena sidan kan det ge ett intryck av att Stefan Löfven agerat lite förhastat och inte visste hur han skulle göra. Å andra sidan, och det kommer historien att visa, så kan det ha varit ett strategiskt spel att öka pressen på alliansen att gå till förhandlingar, säger hon.

Hade regeringen utlyst nyval fanns risken att valresultatet skulle bli snarlikt det från i september.

– Att inget skulle ha förändrats. Det parlamentariska läget kunde ha blivit precis samma, opinionsundersökningarna antydde det, säger Jungar.

Samtidigt innebär decemberuppgörelsen precis det statsminister Stefan Löfven inte ville - att cementera blockpolitiken och samtidigt minska risken för att alliansens ska brytas isär.

– Hans mål att bryta upp blockpolitiken har han definitivt förlorat med den här överenskommelsen. Man har snarare permanentat den, tvärtemot vad han ville åstadkomma, säger Camilla Sandström, statsvetare vid Umeå universitet och tillägger:

– Det kommer fortfarande att vara en ganska skakig situation. Det är fortfarande enskilda sakfrågor som ska röstas igenom, säger Sandström.

Novus

FRÅGA: Anser du att det är bra eller dåligt att det inte blir något extra val?

Bra 63 procent.

Dåligt 21 procent.

Vet ej 16 procent.

FRÅGA: Vilket eller vilka partier anser du är vinnare i denna förhandling?

S 48 procent.

M 32 procent.

FP 20 procent.

C 20 procent.

V 8 procent

MP 25 procent.

SD 8 procent.

Ingen 15 procent.

Vet ej 18 procent.

FRÅGA: Ökar eller minskar ditt förtroende för politiker i och med detta besked?

Ökat förtroende 36 procent.

Oförändrat förtroende 34 procent.

Minskat förtroende 27 procent.

Vet ej 3 procent.

Fakta om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1001 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år under perioden 27 december 2014.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.