Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter unika bombningen – Eliasson hyllar draget

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten..Publicering får ej
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Bomben av typen GBU 49 förbereds på Blekinge flygflottilj i Ronneby.Foto: MATS NYSTRÖM/FÖRSVARSMAKTEN/TT / TT NYHETSBYRÅN FÖRSVARSMAKTEN
Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten..Publicering får ej
1 / 8

Svensk räddningstjänst bröt ny mark när de kallade in flygvapnet för att bomba skogsbranden i Trängslet.

Nu hyllas det unika draget av MSB-chefen Dan Eliasson.

– Det är ett fantastiskt initiativ från den lokala räddningsledaren, säger han till tidningen Aftonbladet.

För första gången i svensk räddningstjänst historia släppte flygvapnet en bomb för att släcka en skogsbrand. 

Ett Jas-plan fällde en bomb över skogsbranden vid skjutfältet i Trängslet, Älvdalens kommun, vid lunchtid under onsdagen. Initiativet kom från den lokala räddningstjänsten. Det var ett försök att kasta upp lera och kväva elden, men också ett sätt att hantera den odentonerade ammunition som låg vid branden och riskerade att skada räddningsarbetare.

På en presskonferens i anslutning till händelsen beskrevs insatsen som en succé. 

Dan Eliasson efter bombningen: ”Fantastiskt”

Nu fortsätter också hyllningskören. Dan Eliasson, chefen för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, hyllar tilltaget.

– Det är ett fantastiskt initiativ från den lokala räddningsledaren, säger Dan Eliasson, till Aftonbladet.

Och det kan komma fler explosiva räddningsinsatser från luften. Enligt Johan Szymanski, räddningsledare på plats, var slutsatsen att en bombning kan vara ett verktyg vid "värsta möjliga scenario". 

– Vår uppfattning är att branden är unik, med anledning av den odetonerade ammunitionen. Det betyder att man inte kan använda sig av konventionella släckningsmetoder, sa han under presskonferensen.

– Vi har gjort allt vi har kunnat för att ta fram resurser för att hantera denna svåra situation, säger Urban Mohlin, generalmajor på Försvarsmakten.

Enligt Anders Persson, överste på Försvarsmakten och representant för flygvapnet, föll bomben från 3 000 meters höjd. 

– Det har gått utomordentligt bra, och det preliminära resultatet är hittills gott, säger han. 

Dan Eliasson: Vi utvärderar inte än

Det internationella stödet till den svenska branden har varit historiskt stort. Men även kritiken mot den nationella beredskapen har varit extensiv. Många har ropat efter fler luftresurser – dels egna brandflyg, men också möjligheter att använda försvarets helikoptrar i släckningsarbetet.

Dan Eliasson vill inte utvärdera släckningsarbetet än.

– Jag är inte säker. De berörda räddningsledarna måste hjälpa till att göra en bedömning om vad som är mest verkningsfullt. Det är alltför många som har enkla svar mitt i krisen, säger han och menar att MSB gör var som förväntas av dem.

– Vi tycker att MSB har agerat kraftfullt och ordnat resurser till Sverige, att vi gör prioriteringar och leder arbetet som vi aldrig gjort tidigare, säger Dan Eliasson.