Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Trumps hot – oro för visselblåsarens säkerhet

Riksrättsprocessen mot Trump fortsätter
Donald Trump vill nu träffa visselblåsaren som berättade om hans samtal med Ukrainas president.Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrätelseutskott, är aktiv i riksrättsutredningen mot Donald Trump.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump gick på söndagskvällen till nya angrepp mot Demokraterna och den person som varnade för att Trump missbrukade sin makt och satte press på Ukrainas president.

”Spionerade den här personen på USA:s president? Stora konsekvenser”, skriver han på Twitter.

Han anklagar också Adam Schiff, som i sin roll i underrätelseutskott är drivande i riksrättsutredningen, för landsförräderi.

Demokraternas riksrättsprocess mot president Donald Trump fortsätter och snart ska den okände visselblåsaren vittna anonymt i representanthuset.

– Vi vidtar alla åtgärder för att säkerställa att vittnesmålet kan ske på ett sätt som skyddar visselblåsarens identitet. För när presidenten uttalar hot som ”vi brukade avrätta förrädare och spioner”, kan ni tänka er vilka säkerhetsproblem vi har, säger demokraten Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrätelseutskott, enligt CNN.

Visselblåsarens rapport släpptes för veckan och beskriver bland annat hur Donald Trump i ett samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utövade påtryckningar för att få till en granskning av hans rival, före detta vicepresidenten Joe Biden.

Trump kräver att få träffa visselblåsaren

Donald Trump har nekat till att några fel skulle ha begåtts under samtalet och samtidigt gått till skarpa angrepp mot visselblåsaren, som han kallat spion och förrädare.

På söndagskvällen var det dags igen när Trump krävde att få träffa visselblåsaren och den person i hans administration som lämnat uppgifter till den.

”Jag vill inte bara träffa min anklagare, utan också personen som olagligen gav ut den här informationen, som var mestadels inkorrekt, till ”visselblåsaren”. Spionerade den här personen på USA:s president? Stora konsekvenser”, skriver Donald Trump på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1178442765736333313

Han anklagade även Adam Schiff, som i sin roll i underrätelseutskott är drivande i riksrättsutredningen, för landsförräderi.

”Jag vill ha honom utfrågad på högsta nivå för bedrägeri och landsförräderi”, skriver Trump på Twitter.

På måndagen fortsatte presidenten sina angrepp mot Adam Schiff. 

”Adam Schiff har olagligt gjort ett falskt och fruktansvärt uttalande, låtsats som att det var den viktigaste delen av mitt samtal med Ukrainas president, och läst upp det för kongressen och det amerikanska folket. Det överensstämde inte med vad jag sa i samtalet. Arrestera för förräderi?”, skriver Donald Trump på Twitter. 

Han fortsätter sedan: 

”Återigen, Ukrainas president säger att jag inte la någon (noll) press på honom. Fallet är avslutat!” 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1178650939374424067

Advokaterna slår larm om säkerheten

Visselblåsarens advokater har skrivit ett brev till flera kongressledamöter där de uttrycker oro för personens säkerhet.

”Vi ber det politiska ledarskapet i båda partier att ta ställning för visselblåsarens skydd och upprepa att det här är ett skyddat system där hämnd inte är tillåtet, vare sig direkt eller indirekt”, står det i brevet som bland andra The Hill har rapporterat om.

Efter att visselblåsarens rapport, och en utskrift av Trumps telefonsamtal med Zelenskyj, publicerades förra veckan beslutade Demokraternas talman i representanthuset, Nancy Pelosi, att inleda riksrättsutredningen mot Donald Trump. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.