Efter tre dagar – nu tar bussbolaget hjälp

Efter tre dagar av protester sitter de asylsökande som vägrar kliva av bussen i Dalarna fortfarande kvar.
Foto: Henrik Hansson
Nu begär bussbolaget hjälp av kronofogden för att avhysa flyktingarna.
Foto: Henrik Hansson

Efter tre dagar av protester sitter de asylsökande som vägrar kliva av bussen i Dalarna fortfarande kvar.

– Nu begär vi hjälp av Kronofogden med avhysning, säger bussbolagets vd Kenneth Johansson.

Situationen med de protesterande asylsökande i Lima har fortfarande inte gått att lösa. De vägrar fortfarande att lämna bussarna. Nu har bussbolaget kopplat in Kronofogden.

– Det är en väldigt olycklig situation. Migrationsverket har gjort allt för att lösa den, men det har inte gått. Nu begär vi hjälp av Kronofogden med avhysning. Men vi vet inte hur lång tid det tar, säger Kenneth Johansson, vd för Westins buss som äger de två bussarna som blivit kvar i Lima.

Några av de asylsökande vill inte bo på förläggningen, som de tycker ligger för avsides. De är rädda för skogen och vill bo närmare en stad. Sedan i söndags kväll har 14 av de 50 personerna vägrat att lämna bussarna.

"Ska ske så snart som möjligt"

Migrationsverket har försökt förklara för dem att det finns både skola, buss och affär i Lima. Men de vill inte bo i förläggningen där. En avhysning verkar därmed oundviklig.

– Jag antar att det kommer att ske så snart som möjligt, säger Sophia Öhvall Lindberg på Migrationsverkets pressjour.

Enligt Migrationsverket är det enda alternativet att de asylsökande ordnar med eget boende. De kommer inte att erbjudas något annat.

– Man erbjuds ett boende, annars får man ordna boende på egen hand och det kommer att vara läget även vid den här avhysningen. Det förändrar inte situationen, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Beror det på brist på boendeplatser?

– Nej, det är inte knutet till boendesituationen utan det är så här det ser ut för asylsökande. Man erbjuds ett boende av Migrationsverket och det finns inte möjligheten att välja ett annat.

Vill tillbaka till Tyskland

Några av de asylsökande uppger att de vill ta tillbaka sin asylansökan i Sverige för att i stället åka tillbaka till Tyskland och söka asyl där, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

Migrationsverket kunde sent på onsdagskvällen inte bekräfta om någon faktiskt har gjort det.

– Jag har bara hört uppgifter om det, men har inte uppgift om att det verkligen har blivit så, säger Sophia Öhvall Lindberg.

På tisdagskvällen larmades polisen till stugbyn efter att en man uttalat hot mot de asylsökande på bussen. Händelsen är polisanmäld.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.