Efter tio år som hemlös vände livet för Stefan, 45

Stefan Olafsson när han blev klar med juristexamen, ett av hans livs lyckligaste ögonblick.
Foto: Privat
Stefan Olafsson när han 2001 hade åkt fast för narkotikabrott.
Foto: Polisen

Under tio år levde han på Stockholms gator som hemlös, kriminell sprutnarkoman – med en orealistisk dröm.

– Ibland hör jag mig själv säga högt, hemma: tänk att det gick att bryta missbruket, säger Stefan Olafsson, 45.

I dag arbetar han som jurist i Malmö - med flyktingar och brottsoffer.

När Stefan Olafsson hade missbrukat alkohol i tio år och sedan amfetamin lika länge var han utmärglad, tandlös och hemlös. Han stal för att fixa pengar till knark och dömdes tio gånger till olika fängelsestraff – mest för olika narkotikaförseelser.

– När jag fortfarande var i missbruket, i hemlösheten, hade jag en dröm om att en dag studera. När jag visade böckerna för den tidens bekanta, skrattade de åt mina löjliga drömmar. Jag var bara en korkad och löjlig knarkare, klart jag inte kunde bli något, berättar Stefan Olafsson.

– Jag kände mig dum och skämdes över mina drömmar, men bestämde mig för att inte låta andra bestämma över mitt öde.

Hemlös - blev hjälte

När han mådde som sämst hände det. Stefan Olafsson gick på en gata i Stockholm för att som vanligt göra ett inbrott. I en parkerad bil såg han en kvinna som hade fått en stroke – och han tog ett avgörande beslut för sin framtid.

Han ringde larmnumret, väntade, och uppgav – trots sin kriminella bana – sitt namn och tillfälliga telefonnummer till polisen.

– Det var overkligt, jag blev en sorts hjälte, polisen talade respektfullt med mig, jag hade gjort något gott, och hennes liv kunde räddas. Värdet av att ha räddat den här människan var något helt nytt för mig, berättade han i sin första intervju i Expressen. 

Kvinnan han räddade heter Heidi, och är i dag 85 år. De blev goda vänner när hon tog kontakt efter Stefans insats, bjöd på kaffe och tackade honom.

Heidi, 85, och Stefan, 45, räddade varandras liv.
Foto: Privat

Stefan Olafsson berättar:

– ”Min livräddare”, säger hon när vi ses. Då säger jag ”Min livräddare”. Det är mitt perspektiv, att vi har räddat varandras liv, fast på olika sätt.

Sluta knarka – tufft beslut

Mötet med Heidi blev en vändpunkt för Stefan Olafsson, och sådde ett frö. Nästa gång han åkte in tog han ett beslut. Med stöd från personal inom Kriminalvården, från sin mamma, från Heidi och en stark egen vilja blev han drogfri och började studera.

– När man ska sluta röka, eller avsluta en relation, eller sluta knarka eller ta tag i sitt liv på vilket område som helst kräver det på kort sikt ofta ett väldigt tufft beslut. Men det behöver göras, säger han.

– Att bli drogfri och tillfriskna och bygga upp sitt liv - det kräver hårt arbete, det kommer inte av sig själv. Det handlar om personlig utveckling. Jag letade utåt, när jag borde ha letat inåt.

Drogfri mer än sju år

I dag har Stefan Olafsson varit drogfri i sju och ett halvt år, läst in gymnasiet, gjort högskoleprovet, genomgått sin drömutbildning till jurist – och arbetar på en advokatbyrå i Malmö.

Ingen skrattar längre åt hans dröm.

Stefan Olafsson klar med juristexamen - efter tio år i hemlöshet: ”Ingen revansch, bara en lättnad att jag är en helt vanlig, accepterad person i min yrkesroll”.
Foto: Privat

Om fotografiet när han kommer ut från skolan med sitt godkända examensarbete i handen säger han att det är ett av hans livs lyckligaste ögonblick.

– Jag gick raka spåret in på toaletten. Jag kunde inte hålla tillbaka tårarna.

Nu arbetar Stefan Olafsson med migrationsrätt och straffrätt på en advokatbyrå i Malmö.

Stefan Olafssons målade porträtt uppsatt – en tradition på advokatbyrån där han arbetar.
Foto: Privat

Han vann sitt första mål i migrationsdomstolen, och han tycker att det är ”enormt tillfredsställande” att som målsägandebiträde företräda människor som utsatts för brott.

När han studerar polisens bild av honom från 2001 ser han en person som precis har börjat med sprutor och som har tio år av hemlöshet framför sig.

– Jag var en plåga för många människor, säger han.

Polisens bild av Stefan Olafsson år 2001. Han har precis börjat med sprutor, och har tio år av hemlöshet framför sig.
Foto: Polisen

”Börjar med ett dåligt beslut”

Samtidigt är han kritisk till samhällets allt mer dömande attityd mot missbrukare. Den som blir hemlös sprutnarkoman i Sverige har bara sig själv att skylla, tycker många.

– Men det är ju ingen som fattar ett sådant beslut: på måndag vanlig medborgare, på fredag hemlös sprutnarkoman. Man börjar med ett dåligt beslut, sedan fortsätter det och blir lite skevare hela tiden. Till slut stod jag där, med bara kläderna på kroppen och inget annat i livet.

– Många ropar efter hårdare straff, men det var inte det som räddade mig. Det var motsatsen.

LÄS MER: Marie-Louise, 48, var nära att dö efter överdoserna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.