Efter tillbakadragandet – USA evakuerar afghaner

Expressens Magda Gad om oroligheterna som blossat upp i Afghanistan.
USA:s president Joe Biden.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Afghanska trupper patrullerar i i Guzaradistriktet i västra Afghanistan.
Foto: JALIL REZAYEE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

2 500 afghaner som samarbetat med amerikanska styrkor evakueras från Afghanistan till USA.

De första 200 har nu anlänt till sitt nya hemland.

– Välkomna hem, säger president Joe Biden i ett uttalande.

Samtidigt som USA drar tillbaka sina trupper från Afghanistan, vinner talibanerna snabbt mark.

Det instabila läget innebär en stor risk för de tusentals afghaner som hjälpt eller arbetat åt USA. Joe Biden har därför åtagit sig att evakuera 2 500 afghanska medborgare, som främst jobbat som tolkar, till USA.

Landade i huvudstaden

På fredagen anlände de första 200 personerna till Dulles-flygplatsen utanför Washington DC. De skickades sedan vidare till en militärbas i Virginia, där de ska genomgå medicinska tester. Den amerikanske presidenten välkomnar dem i ett uttalande.

– Det är en milstolpe i vårt löfte till de tusentals afghanska medborgare som kämpade axel mot axel med de amerikanska trupperna och diplomaterna de senaste 20 åren, säger han i uttalandet enligt Bloomberg.

Vill evakuera fler

De övriga 2 500 afghanerna som USA ska hjälpa kommer att evakueras de närmsta veckorna. Men fler än de vill ha hjälp ut ur Afghanistan. Både republikaner och demokrater har försökt förmå regeringen att flyga hem uppemot 20 000 afghanska medborgare som ansökt om specialvisum till USA, skriver NBC News.

Kim Staffieri, medgrundare till Association of Wartime Allies, tycker att evakueringen är ”bitterljuv”. Hon gläds åt att de 2 500 får hjälp, men beklagar att de kan tvingas lämna sina släktingar och anhöriga i fara i hemlandet, rapporterar NBC News.

Talibanerna tar över större områden i Afghanistan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.