Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter tidiga raketen – hennes häst var tvungen att avlivas

Vid åttatiden på nyårsafton skulle Jeanette leda Deena till stallet – då var fyrverkerierna i grannskapet redan i gång.Foto: Privat
Det åtta månader gamla fölet Deena fick avlivas efter att ha blivit skrämd av en raket.Foto: Privat

Jeanette Jussila skulle leda in sina hästar till stallet inför tolvslaget.

Då smäller en tidig raket – och fölet Deena skenade ner i ett två meter djupt dike.

Skadorna var så svåra att de tvingades avliva henne.

– Det tar hårt, det är som en familjemedlem, säger Jeanette.

På gården i Väskinde på Gotland hade Jeanette Jussila, 46, tidigare sex hästar. På nyårsdagen var de fem. 

Under natten tvingades hon ta beslutet att avliva det åtta månader gamla quarterfölet Deena, något som också Helagotland.se har uppmärksammat. 

– Jag är alltid i stallet på nyårsafton och tar in hästarna tidig kväll. Jag tänder lysrören i taket och går med hög musik på radion. Man märker att de märker av det. Det är lika jobbigt varje år, säger Jeanette. 

Vid åttatiden på nyårsafton skulle hon leda Deena till stallet – då var fyrverkerierna i grannskapet redan i gång.

– Hästarna var oroliga och sprang omkring lite, det kändes olustigt. Då smäller det till någonstans i närheten. Hon sliter sig, och jag var inte riktigt beredd, så jag tappade henne, säger Jeanette.

Fölet skrämdes av nyårsraket

Deena skenade över tomtgränsen och föll ner i ett två meter djupt dike. Jeanette såg direkt att det inte stod rätt till med fölet. 

– Det var jättejobbigt. Jag såg att hon hade väldigt ont. Känslan när hon låg i diket och vi inte fick upp henne går inte att beskriva. Ju längre hon låg desto mer panik fick vi, det var så kallt, säger Jeanette.

Den jourhavande veterinären var en dryg timme bort. Under tiden fick Jeanette hjälp av en granne att lyfta upp Deena med hjälp av en traktor. Inne i stallet försökte de hålla henne varm.

– När veterinären kom var hon ganska nedkyld. Hon sprattlade lite, men bara med frambenen. Hon hade troligtvis brutit ryggen, och det fanns ingenting vi kunde göra för att rädda henne, säger Jeanette.

Vill uppmärksamma andra

Hon hoppas att folk ska bli mer uppmärksammade på hur djur kan påverkas av fyrverkerierna.

– Det är en jobbig tid för djurägare, och jag vet att jag inte är ensam. Nuförtiden smäller folk både tidigare och slutar inte heller vid tolv. Man borde fundera över om man som privatperson ska avfyra massa raketer. Ska man ändå göra det borde man hålla sig till en viss tid och plats. Att det är fritt fram att smälla hela dagarna känns inte okej.