Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Polisen inför elchocksvapen

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Elchockvapnet har varit ute på försök inom polisen i tre år.

Nu har de fattat beslut om att införa vapnet, som en del i polisens utrustningsbälte.

2018 inleddes försöken inom polismyndigheten med det nya elchockvapnet, där två tunna trådar skjuts ut ur vapnet.

Tanken har varit att det ska vara ett komplement till andra vapen. Det handlar om att minska användandet av skjutvapen, och minska skador under ingripanden, till exempel när en gärningsperson hotar med kniv.

– Gärningspersonen behöver inte ramla men får svårt att röra sig. Effekten håller i sig så länge man överför ström, vanligtvis i fem sekunder, säger Anders Hall, utvecklingschef på polisen.

”Upplever en större trygghet”

I ett pressmeddelande meddelar myndigheten att de beslutat att elchockvapnet ska införas permanent efter testerna som nu pågått i tre års tid.

– Bara att poliserna vet om att ett elchockvapnet finns tillgängligt gör att de upplever en större trygghet och säkerhet. Det leder i sin tur till att man upplever sig bli mer verbal i sin framtoning. Kommunikationen blir bättre och en hotfull och stressad situation kan oftare avhjälpas med dialog, säger Anders Hall i uttalandet.

Planen är att poliser ska få tillgång till vapnet 2022 och att utbildning ska ske inom polisen för att använda vapnet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.