Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter terrorn: "Tappa inte hoppet Nigeria"

Två flickor ska ha bombat en marknad i Nigeria. Minst 15 människor dödades och 120 skadades.Foto: Adamu Adamu
President Muhammadu Buhari uppmanar nu folket att inte tappa hoppet.Foto: Online/Nurphoto/Rex Shutterstock
Regeringen menar att Boko Haram inom kort ska besegras.Foto: Online/Nurphoto/Rex Shutterstock

Två flickor ska ha bombat en marknad i Nigeria med skräckinjagande resultat dagen efter ett annat liknande bombdåd. Presidenten uppmanar sitt folk att inte låta sig kuvas av ”fega terrordåd” och Boko Haram pekas ut som skyldiga.

Det var den andra dödliga bombattacken i norra Nigeria inom loppet av bara ett dygn. Minst 15 människor dödades och över 120 skadades när två flickor i går utlöste bomber vid en marknad i Kano, enligt CNN.

– Jag stod bara där nära mitt bord. Nästa ögonblick hörde jag ett skrämmande ljus och kände sedan att jag blödde från mitt huvud, när jag sedan såg mig omkring såg jag hur människor flydde för sina liv, berättar ett blodindränkt vittne enligt Euronews.

Attacken skedde runt fyra på eftermiddagen, när trängseln på marknaden var som störst. Flickorna, som tros ha varit 11 och 18 år gamla, klev ut från en skåpbil med andra barn i, innan bomberna exploderade. Polis misstänker att även de andra barnen kan komma att användas i bombattacker, enligt poliskommissarien Muhammad Musa Katsina.

Bombdådet kommer en dag efter en annan attack i staden Yola där minst 32 människor dödades och många fler skadades.

– Marken runt min butik var täckt med döda kroppar. Jag hjälpte till att lasta 32 lik på fem fordon, säger ögonvittnen Alhaji Ahmed, som har en butik på marknaden, enligt al-Jazira.

Presidenten: Ge inte upp

Efter bombdåden uppmanade Nigerias president Muhammadu Buhari landets folk att inte ge upp hoppet.

– Presidenten uppmanar alla nigerianer att ställda inför dessa fega terrordåd inte tappa hoppet, sade hans talesman Mallam Garba Shehu.

Ingen grupp har omedelbart tagit på sig ansvar för dåden men många misstankar riktas mot den islamiska extremistgruppen Boko Haram. Gruppen har dödat tusentals människor i sin kamp för att etablera en stat i norra Nigeria utifrån sin extrema tolkning av islamisk lag.

Boko Haram anslöt sig i våras till den fruktade jihadistgruppen som kallar sig Islamiska staten, som har sin bas i Syrien och Irak men som har knutit grupper i en rad länder till sig.

Boko Haram har tidigare använt unga flickor för att genomföra en rad bombdåd i Nigeria. Gruppen är hemlighetsfull mycket lite är känt om flickorna som bär bomberna. En del bedömare tror att flickorna luras till att genomföra bombdåden, medan andra tror att det handlar om en kvinnlig gren av den brutala gruppen.

Gruppen har flera gånger angripit både Yola och Kano med självmordsbomber och provisoriska sprängladdningar. Attacken kommer mindre än en månad efter att minst 55 människor dödades i bombattacker mot två moskéer i nordöstra Nigeria.

"Boko Haram ska besegras"

Regeringen har nyligen hävdat att Boko Haram inom kort kommer att besegras, och Boko Haram är trängd. Men gruppen har fortfarande visat sig vara kapabel till brutala attacker med många dödsoffer. Sex år av konflikt mellan gruppen och regeringen har krävt minst 17 000 dödsoffer.

– Boko Haram har alltid visat avsikt och kapacitet att genomföra den här typen av attacker, säger Ryan Cummings, Afrikaanalytiker vid krishanteringsföretaget red24, till CNN.

– Yola har traditionellt varit ett starkt fäste för gruppen som också har haft en närvaro i Kano sedan en tid.

Cummings drar en parallell mellan attackerna i Nigeria och helgens IS-dåd i Paris. Enligt honom kan Boko Haram har velat utnyttja uppståndelsen kring Paris-attackerna för att dra uppmärksamhet till dess våldsdåd på hemmaplan, en teori som dock inte är bekräftad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.